Corgi – The Queen’s Corgi (2019)

Recensie Corgi Cinemagazine Regie: Vincent Kesteloot, Ben Stassen | 85 minuten | animatie, komedie | Nederlandse stemmencast: Buddy Vedder, Bridget Maasland, Freek Vonk

De Belgische animatiefilm ‘Corgi’ gaat over de verzameling Welsh Corgi Pembrokes die de Britse koningin gezelschap houdt. En dan met name over de nieuwe favoriet Rex. Rex verovert onmiddellijk het hart van de Engelse monarch en wordt haar top dog genoemd. Maar de concurrentie ligt op de loer… Een valse hond doet zich voor als beste vriend van Rex, maar heeft snode plannen. Als hij Rex onopvallend het paleis uit kan bonjouren en kan doen alsof het beestje dit niet overleefd heeft, wordt hij vast het oogappeltje van Koningin Elizabeth… Zo gezegd, zo gedaan. Rex komt buiten de veilige paleismuren terecht en moet zich zien te redden in het smerige, gevaarlijke Londen. Dat valt natuurlijk niet mee als je altijd in de watten bent gelegd. Met behulp van nieuwe vrienden, die hij in een asiel ontmoet, probeert hij weer bij zijn bazinnetje te komen.

‘Corgi’ is gemaakt door de animatiestudio nWave, die eerder films uitbrachten als ‘Vliegen naar de maan’ (2008), ‘Sammy’s avonturen: De geheime doorgang’ (2010), ‘Flits & Het magische huis’ (2013) en ‘Robinson Crusoe’ (2016). Het bedrijf maakt films die qua uitstraling zich best kan meten met grotere, Amerikaanse producties. Inhoudelijk schort er echter vaak wel wat aan. En dat gaat ook hier weer op. ‘Corgi’ ziet er best aardig uit. De meeste dieren zijn schattig, of op zijn minst innemend genoeg (tenzij het de bedoeling is dat ze angstaanjagend over moeten komen, wat dan ook wel lukt) en ook Buckingham Palace is overtuigend geanimeerd. Iets ongemakkelijker wordt het bij de mensen: het voelt gewoon vreemd om in een kinderfilm te kijken naar een nog levend staatshoofd – zeker als die op zich goed gelijkt. Om nog maar te zwijgen over het bezoek van de Amerikaanse president, zijn vrouw en hondje – dat maar al te graag van bil wil met een van de aanwezige hondjes van de vorstin. Deze verhaallijn heeft geen plaats in een kinderfilm – zeker gezien de seksuele referenties – en is ook voor meekijkende volwassenen niet grappig.

De scenarioschrijvers van ‘Corgi’ hebben duidelijk leentjebuur gespeeld bij ‘Huisdiergeheimen’, ‘De aristokatten’ en ‘Lady en de vagebond’, maar het grootste probleem is de drang om de film ook aantrekkelijk te maken voor volwassenen. Trendsetters als ‘Shrek’ slaagden daar wel in, in ‘Corgi’ zijn de overduidelijke aanpassingen alleen maar irritant en voor kinderen onbegrijpelijk (de film gaat minutenlang door over de regels van de ‘vechtclub’ én er zit een echte vechtclub in). Het is jammer dat deze elementen de film zo verpesten. Het is te hopen dat nWave bij een volgende productie een duidelijke doelgroepenkeuze maakt.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 13 februari 2019
DVD- en blu-ray-release: 3 augustus 2019