Croce e delizia (2019)

Recensie Croce e delizia CinemagazineRegie: Simone Godano | 100 minuten | komedie | Acteurs: Fabrizio Bentivoglio, Alessandro Gassmann, Jasmine Trinca, Filippo Scicchitano, Lunetta Savino, Anna Galiena, Rosa Diletta Rossi, Clara Ponsot, Giandomenico Cupaiuolo, Fabio Bizzarro, Olivia Godano, Davide Santoro, Carla Carfagna, Daniele Ciprì, Fabio Morici, Andrea Onori, Mauro Perugini, Luca Saccoia

Vakantietijd! In het Italiaanse komisch drama ‘Croce e delizia’ (2019) gaan twee families er even tussenuit aan de Middellandse zee. De ene familie zit goed in de slappe was en gedraagt zich daar ook naar. Zestiger Tony Castelvecchio (Fabrizio Bentivoglio) is kunsthandelaar, zijn twee al volwassen dochters Penelope (Jasmine Trinca) en Olivia (Clara Ponsot) zijn goed opgeleid en succesvol in hun carrière. Het vakantiehuis is dan ook van Tony. De andere familie bestaat uit visser Carlo Petagna (Alessandro Gassmann), die ergens in de vijftig is, zijn volwassen zoon Sandro (Filippo Scicchitano) en diens zwangere vrouw Carolina (Rosa Diletta Rossi) en nakomertje Diego. Dit gezin neemt intrek in het gastenhuis van Tony.

Tot zover is er nog niets aan de hand. Maar tijdens het eerste gezamenlijke etentje kondigt Tony aan dat hij verliefd is en gaat trouwen. Wanneer Sandro vervolgens Tony en Carlo betrapt, breekt de hel los. In de chaos die daarop volgt (Sandro is de clichématige opvliegende Italiaan), besluit Tony dat dit het goed moment is om te vertellen dat hij met Carlo gaat trouwen. Geen van de gezinsleden wisten van beide heren dat ze biseksueel zijn, dus je kunt je voorstellen hoe dit nieuws landt.

Vooral Penelope en de conservatieve Sandro hebben moeite met het verwerken en in deze emotionele achtbaan vindt het tweetal elkaar. Op initiatief van Penelope (die vooral teleurgesteld is in haar relatie met haar vader) bekokstooft het duo dat ze het huwelijk van hun vaders moeten saboteren. De uitkomst van dit gekonkel mag bekend worden verwacht.

‘Croce e delizia’ is niet per se een film over herenliefde. Het scenario van Simone Godano (tevens regisseur) en Giulia Louise Steigerwalt stipt ook andere thema’s aan, zoals maatschappelijke ongelijkheid (het verschil tussen de klassen bij deze families ligt er wel erg dik bovenop) en de relatie tussen vader(s) en (volwassen) kind(eren). Erg diep gaat het allemaal niet, maar het acteerwerk van met name Jasmine Trinca, Filipppo Scicchitano en Alessandro Gassmann maakt deze zomerse Italiaanse film toch de moeite waard. Het is jammer dat het personage van Tony zo vervelend is, je snapt niet zo goed wat Carlo in hem ziet (omgekeerd is dat alleen maar heel duidelijk). ‘Croce e delizia’ is als luchtige strandliteratuur; vermakelijk zo lang het duurt, maar zodra je het zand tussen je tenen hebt weggespoeld, ben je de ervaring al weer vergeten.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 november 2019