Danger Diabolik – Diabolik (1968)

Regie: Mario Bava | 100 minuten | actie, misdaad | Acteurs: “John Phillip Law, Marisa Mell, Michel Piccoli, Adolfo Celi, Claudio Gora, Mario Donen, Renzo Palmer, Caterina Boratto, Lucia Modugno, Annie Gorassini, Carlo Croccolo, Lidia Biondi, Andrea Bosic, Federico Boido, Tiberio Mitri”

Watch out! It’s Danger Diabolik! Het is even doorbijten als je deze stripheldenfilm wilt kijken en niet weet wat je moet verwachten. De intro van de film zet meteen de toon voor de hele film. Hysterische beelden en muziek die laten geloven dat de film angstaanjagend eng is, dit alles in stripfiguren stijl om toch in het genre te blijven.

Mario Bava, de Italiaanse regisseur van ‘Danger Diabolik’, staat voornamelijk bekend om zijn (Italiaanse) horrofilms zoals ‘I Vampiri’ uit 1957 maar ook ‘Shock’ uit 1977. Met ‘Danger Diabolik’ brengt hij een stripverhaal tot leven. Althans, dat probeert hij. De liefhebbers van dit soort matige stripverhalen zullen niet zo’n hoge eisen stellen aan een film hierover. Het verhaal van ‘Danger Diabolik’ is dan ook geen Batman of Spider-Man maar een matig tweederangs stripverhaaltje en daar heeft Bava dan ook rekening mee gehouden. Hij heeft niet erg zijn best gedaan om een kwalitief goede film neer te zetten. Het lijkt erop alsof hij zijn eisen heeft aangepast aan zijn publiek. Zolang de fans tevreden zijn is hij dat ook. Jammer voor alle andere kijkers van deze film die wel iets meer verwachten dan alleen wat grappige cartoonachtige beelden in een standaard heldenverhaal. Nergens wordt de film echt boeiend, hoogstens een beetje komisch omdat alles gewoon echt heel slecht wordt neergezet, zowel de acteurs, als de plot als de beelden en de muziek.

Niet alleen zijn de beelden amateuristisch, de muziek is ook slecht ingepast in de film. Het verhaal is ook te matig om de film nog te kunnen redden. Adriano Barracco schreef het verhaal over Diabolik, de superdief die neergezet wordt als een held maar eigenlijk alleen uit is op geweld, en stelen. Mensen kijken tegen hem op maar zijn ondertussen ook bang voor deze gemaskerde man gespeeld door John Philip Law. In 1997 deed hij zijn striphelden avontuur nog eens over maar dan in de tv-serie over Spider-Man waarmee hij meer indruk maakte dan met ‘Danger Diabolik.’

‘Danger Diabolik’ is een verhaal over een stripheld dat zo flauw en voorspelbaar is neergezet dat je de neiging krijgt de film al na vijf minuten uit te zetten. Je haat het of je houdt ervan, iets ertussenin is niet mogelijk.

Eveliene Sanders