Daughter of Darkness (1990)

Regie: Stuart Gordon | 88 minuten | drama, fantasie, horror | Acteurs: Anthony Perkins, Mia Sara, Robert Reynolds, Dezsõ Garas, Jack Coleman, Erika Bodnár, Kati Rák, Ági Margittay, Attila Lõte, Mari Kiss, Ferenc Némethy, István Hunyadkürthy

Regisseur Stuart Gordon heeft een naam opgebouwd met smerige horrorfilms waarin niet bezuinigd wordt op makkelijk weg te werpen nep-organen. Schedels, darmen, liters bloed: niets is de beste man te gek om zijn publiek te shockeren. Maar wat moet je doen als een beperkt budget je tegenhoudt om uit te pakken met grootse gore? Dan zit er niets anders op dan om op acteerwerk en sugesstieve cameratrucs te leunen in de hoop dat het publiek alsnog bang wordt. Enter ‘Daughter Of Darkness’.

Mia Sara vertolkt de rol van Cathy. De Amerikaanse reist af naar Roemenië om meer te weten te komen over haar vader. Na de dood van haar moeder is Cathy eenzaam en verlaten. Een band opbouwen met haar vader is een mooi alternatief om de leegte in haar binnenste te vullen. Roemenië is echter een gevaarlijk oord. Een plek vol vampiers en andere uitzuigers.

‘Daughter Of Darkness’ is een low budget tv-film. Uiteraard moet je dan niet rekenen op high tech special effects of peperdure acteurs. Toch is het Gordon gelukt om karakteracteur/horroricoon Anthony Perkins te strikken voor een rolletje. Helaas wordt het talent van Perkins niet ten volle benut, maar het is leuk om de acteur met zijn markante kop voorbij te zien komen. Als de Brit het scherm vult gebeurt er tenminste iets. Sara is ook aardig bezig. De actrice leunt zwaar op haar onschuldige uiterlijk en buit dat goed uit. Cathy is een sympathiek personage geworden. Coleman vult zijn rol als norse ambtenaar ook mooi in. Kortom: de hoofdpersonages zijn erg genietbaar. Helaas is het gebrek van accenten niet helemaal geslaagd. Perkins’ Roemeense accent is belachelijk en doet denken aan lang vergeten horrorfilms met lachwekkende vampieren in de hoofdrol.

Ook de finale van de film stelt wat teleur. Clichés zijn niet van de lucht en het duurt allemaal wel erg lang voordat de voorspelbare afwikkeling ten einde is. ‘Daughter Of Darkness’ is erg vermakelijk, maar ook nogal vluchtig. Na afloop ben je de helft alweer vergeten. Special effects zijn vrijwel afwezig en ook de beeldkwaliteit laat te wensen over.

Frank v.d. Ven