De gendarme in paniek – Le gendarme et les gendarmettes (1982)

Regie: Jean Girault | 102 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Louis de Funès, Michel Galabru, Maurice Risch, Jacques François, Guy Grosso, Patrick Préjean, France Rumilly, Catherine Serre, Nicaise Jean-Louis, Sophie Michaud, Elisabeth Etienne, Claude Gensac, Jean-Louis Richard, Pierre Repp, Franck-Olivier Bonnet, Stéphane Bouy, Micheline Bourday

Nudisten, Italiaanse rivalen, buitenaardse wezens, als vrouw verklede boeven, oorlogszuchtige scholieren en ongehoorzame dochters. In haar lange filmbestaan heeft de legendarische gendarme van Saint Tropez zo’n beetje alles doorstaan wat een gendarme kan doorstaan. Onder de licht nerveuze leiding van officier Ludovic Cruchot (Louis de Funès) heeft de gendarme vijf komische speelfilms lang gezwoegd, gestunteld en overleefd. Zou ze dat ook in het allerlaatste deel lukken, wanneer ze geconfronteerd wordt met een huiveringwekkend nieuw verschijnsel: vrouwelijke gendarmes?

In ‘De gendarme in paniek’ (‘Le gendarmes et les gendarmettes’) wordt de gendarme van Saint Tropez verantwoordelijk voor de opleiding van vier vrouwelijke rekruten. Die vrouwen zijn niet alleen jong en mooi maar lijken ook capabeler dan de mannen van het korps. In dezelfde tijd meert een boot met een stel boeven af in de haven van Saint Tropez. Om onduidelijke redenen hebben die boeven het voorzien op de gendarmettes.

Hoewel het verhaal niet uitblinkt in originaliteit, is het sterker dan de hopeloze plotjes van de eerdere delen. Voor het eerst in de reeks wordt het een beetje spannend, al valt de afloop wel te raden. Wat meehelpt is dat de boeven minder cartoonesk zijn dan in de vorige delen en dat de plot een beetje in de geest is van James Bond. Superboeven, supercomputers, geheime codes, dat werk.

Tussen de bedrijven door zijn we getuige van de onvermijdelijke spanning tussen de sullige gendarmes en de sexy gendarmettes. Het komieke van deze komedie zit vooral in die confrontatie. De humor is een stuk scherper en origineler dan in die van mislukte voorganger ‘Le gendarme et les extra-terrestres’. Zo zien we opnieuw een dodemansrit van de non Clothilde maar deze is echt om te lachen. Ook is er weer wat ruimte voor absurdistische humor en zijn de komische scènes minder langgerekt dan voorheen.

De curieuze manier waarop de donkere gendarmette Yo Macumba wordt neergezet (ze wordt steeds nonchalant met ‘die zwarte’ aangeduid) zou anno nu niet meer kunnen. Ook de lichtelijk seksistische ondertoon is niet meer van nu. Maar toch. Wie nudisten, Italiaanse rivalen, buitenaardse wezens, boeven, oorlogszuchtige scholieren, ongehoorzame dochters en gendarmettes overleeft, heeft zonder twijfel het eeuwige leven. Dat de gendarme van Saint Tropes nog maar vele generaties mag amuseren.

Henny Wouters

Waardering: 3

DVD-release: 25 juni 2015 (DVD-box Louis de Funès – De Gendarmes – de complete collectie)