De rode loper (2011)

Regie: Martijn Heijne | 24 minuten | korte film, romantiek | Acteurs: Oscar Aerts, Hanna Verboom, Christophe Haddad, Juan Tajes

Wie bij een eindexamenfilm van de Nederlandse Film- en Televisie Academie op uitdagende avant-garde hoopt is bij ‘De rode loper’ werkelijk aan het verkeerde adres – voor zover de titel dat al niet deed vermoeden. Het draait om een verhaaltje over een glamourvol acteurskoppel dat na hun gezamenlijke optreden in hun film nog voor de galapremière uit elkaar is gegaan. Natuurlijk wil hij haar echter terug; zal dat uiteindelijk lukken? Het antwoord laat zich gemakkelijk raden. Onvoorspelbaarheid en goede dialogen, laat staan noemenswaardige karakters zijn ver te zoeken.

Wat nog het meest opvalt is hoe commercieel de insteek van deze film is: het is in feite een langgerekte aflevering van ‘Shownieuws’ of ‘RTL Boulevard’. Het is dan ook geen toeval dat bij televisieshows in de film een prominente rol vervullen. Misschien verbaast de oneindige stoet BN’ers die voor de film gestrikt zijn nog het meest. Dit alles is wel competent, bij vlagen zelfs fraai in beeld gebracht en het krijgt een goede vaart mee. Als drama stelt het echter nog weinig voor. Het wiel opnieuw uitvinden zal regisseur Martijn Heijne niet snel proberen noch lukken, maar gooi er een goed scenario tegenaan en wie weet komt er ooit nog een redelijke publiekstrekker uitrollen. Op meer zal hij zelf waarschijnlijk ook niet rekenen.

David van Marlen

Waardering: 2