Dead Ahead – Zyzzyx Rd (2006)

Regie: John Penney | 90 minuten | thriller | Acteurs: Katherine Heigl, Leo Grillo, Rickey Medlocke, Tom Sizemore, Yorlin Madera, Meguire Grillo, Di Koob, Nancy Linari, Michael Lugenbuehl

Een man met een mid-life crisis, zijn veel te jonge minnares en een lijk in de achterbak van de auto. Het klinkt als het begin van een slechte grap, maar het vormt de plot van de film ‘Dead Ahead’. Een thriller die je makkelijk over het hoofd zou zien in de dvd-schappen, maar doet u dit vooral niet! U mist er een prima film aan.

‘Dead Ahead’ gaat over Grant en Marissa. We weten van beide personages niet veel, omdat de film begint bij het moment dat beiden reeds in de auto zitten met het hiervoor eveneens genoemde lijk in de achterbak. Grant is heimelijk verliefd op de jeugdige Marissa, ook al ziet iedereen direct dat deze affaire geen enkele kans van slagen heeft. Marissa is namelijk een bloedmooie meid van -naar eigen zeggen- 21 jaar, die niet al te snugger is. Grant daarentegen is een rationele huisvader die z’n vrouw en dochter heeft verlaten om op dit avontuurtje te gaan. Hoe ze met een lijk in de achterbak verzeild zijn geraakt? Doordat Grant het ex-vriendje van Marissa heeft doodgeslagen toen deze de twee betrapte in een hotelkamer. Nu moeten ze het lijk in de woestijn zien te dumpen en hopen dat niemand Joey mist.

De film speelt zich bijna geheel af in de auto, waarbij Grant en/of Marissa af en toe uitstappen om op zoek te gaan naar Joey. Die blijkt namelijk niet zo dood te zijn als de twee dachten en weet te ontsnappen uit de kofferbak. De film biedt twee sterke hoofdrollen, waarbij Leo Grillo (Grant) overtuigend de rol van een verwarde man speelt die niet meer weet wat hij wel en niet moet geloven. Katherine Heigl weet tegelijkertijd goed de rol neer te zetten van de mysterieuze Marissa. Helaas laat deze recensie niet toe teveel op de kwaliteiten van de acteurs in te gaan, omdat daarmee al een groot gedeelte van de verrassingen zou worden weggegeven die het plot te bieden heeft.

Wat begint als een niet al te opzienbarend kat- en muisspel ontpopt zich namelijk tot een verhaal waarbij de kijker meerdere malen op het verkeerde been wordt gezet. De film weet daarbij goed het evenwicht te bewaren tussen opvallende plotwendingen en spanningsopbouw. Er doet zich een aantal keer een onverwachte wending voor, maar de rest van de film moet het hebben van de spanning die wordt veroorzaakt door de jacht die de karakters op elkaar maken. Deze dankt zijn spanning juist aan de nieuwe wendingen die worden genomen en verzandt daardoor niet in een achtervolgingsscene van 90 minuten. Dat daarbij slechts enkele malen gebruik wordt gemaakt van plotselinge schrikmomenten is een compliment waardig.

‘Dead Ahead’ houdt het verhaal overigens erg kleinschalig. We krijgen als kijker niet meer te weten dan strikt noodzakelijk is. De film begint vanuit het niets en nergens worden de hoofdrollen aan ons geïntroduceerd. We kennen de karakters slechts vanuit hun handelingen en de gesprekken die zij voeren. Deze gaan echter nauwelijks voorbij het hier en nu, waardoor ook deze weinig extra informatie opleveren. Het resultaat is een film die weinig opsmuk kent. Een film zonder overbodige achtergrondinformatie en zonder puzzelstukjes die te netjes op hun plaats vallen. In ‘Dead Ahead’ (oorspronkelijke titel overigens het weinig aantrekkelijke ‘Zyzzyx Rd’) blijven de karakters vreemdelingen, ook al observeren we hen in de meest vreemde situatie die zij waarschijnlijk ooit hebben meegemaakt.

De stijl van de film speelt mooi in op dit kleinschalige niveau en dus blijven camerawerk en montage ingetogen. Zelfs de gebruikte kleuren lijken een tintje minder te hebben meegekregen om dit te benadrukken. De kijker wordt niet met z’n neus op de plotwendingen gedrukt en er wordt genoeg ruimte gelaten om zelf invulling te geven aan de gebeurtenissen. Het enige minpuntje aan de film is wellicht dat het einde nogal flauw is en er voor een nogal makkelijke uitweg wordt gekozen. Verder is er hier sprake van een goed opgebouwde film die met minimale middelen zijn doel weet te bereiken.

Overigens mochten al deze pluspunten voor het ‘succes’ van de film niet baten. Alhoewel ‘Dead Ahead’ in 2006 alle records verbrak was het helaas niet ten goede. De film gaat de geschiedenis in als de bioscooprelease met de slechtste opbrengst aller tijden. ‘Dead Ahead’ bracht in totaal (!) slechts 30 dollar op. Een weinig flamboyant einde voor een film die toch echt meer in z’n mars heeft.

Sander Colin