Dead Mine (2012)

Regie: Steven Sheil | 87 minuten | actie, horror | Acteurs: Ario Bayu, Sam Hazeldine, Mike Lewis, Les Loveday, Miki Mizuno, Carmen Soo, James Taenaka, Joe Taslim, Bang Tigor, Sony Tobing, Fernando Reinaldo, Faizal Razali

Bergen met goud en andere juwelen: als we de legende rondom de voormalig Japanse generaal Yomoyuki Yamashita moeten geloven zouden deze ergens in de Filippijnen verborgen moeten liggen. Yamashita, een Japanse generaal, zou deze schatten tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopt hebben, zodat Japan hiermee na de oorlog het land weer kon opbouwen. Het zou gaan om schatten die veroverd waren van voormalige gekoloniseerde gebieden. Of de geruchten waar zijn of niet, dat weet niemand zeker, hoewel er meer argumenten tegen dan voor het daadwerkelijke bestaan ervan zijn. Voor regisseur Steven Sheil was deze mythe in ieder geval een mooie basis voor de film ‘Dead Mine’.

Hoewel de legende bericht dat de schatten ergens in de Filippijnen liggen, speelt het verhaal van ‘Dead Mine’ zich in het nabijgelegen Indonesië af. De enigszins arrogante ontdekkingsreiziger Price (Les Loveday) is er samen met zijn vriendin Su-Ling (Carmen Soo) heilig van overtuigd dat hij de lokatie van het goud weet: een oude verlaten mijn. Omdat er meerdere partijen op zoek zijn naar het goud en de zoektocht daardoor gevaarlijk kan worden, heeft hij het leger ingeschakeld. Zo wordt hij vergezeld van enkele militairen, de Japanse onderzoekster Rie (Miki Muzuno) en de Australische oud-militair Stanley (Sam Hazeldine). Wanneer de groep nabij de mijn onder vuur wordt genomen door onbekenden, is de enige vluchtroute de mijn in. Eenmaal aangekomen blijkt er al snel meer aan de hand te zijn en al snel wordt duidelijk dat het gezelschap niet alleen is in de mijn.

Eigenlijk maakt de knullige openingsscène al duidelijk dat ‘Dead Mine’ geen hoogvlieger is. Een soldaat loopt nietsvermoedend de mijn (die meer wegheeft van een grot) in om vervolgens door de grond te zakken. Dood, althans, daar gaan we gemakshalve maar vanuit. Schijnbaar is er in de mijn vroeger op vrij lugubere wijze op mensen geëxperimenteerd. Als gevolg hiervan zijn deze personen destijds gemuteerd in een soort aardmannetjes die nu al tientallen jaren de schatten bewaken. Deze aardmannetjes hebben qua uiterlijk wel wat weg van Gollum uit ‘The Lord of the Rings’, maar echt veel angst inboezemen doen ze verder niet.

Zoals je van een beetje horrorfilm kunt verwachten, valt de groep al snel stuk voor stuk ten prooi aan deze monsters. Net als in de openingsscène, krijgen we meestal niet echt de manier waarop te zien, maar alleen het eindresultaat in de vorm van een in stukken gescheurd, opengereten lichaam. Uiteindelijk blijkt er ook nog een heus leger in de vorm van een groot aantal schier onverslaanbare samurai in de grot te bivakkeren, om het ‘feest’ compleet te maken. ‘Dead Mine’ slaagt er nergens in om het amateuristische niveau, dat met de openingsscène wordt ingezet, te ontstijgen. Het gebrek aan diepgang bij de personages werkt ook niet bepaald in het voordeel. Buiten het weinig schokkende feit dat Stanley ooit in het leger heeft gezeten en hiermee gestopt is omdat hij het te normaal begon te vinden om mensen te vermoorden, komen we niks over de personages zelf te weten, wat ze dan wel weer perfect geschikt maakt om als slachtvee te dienen. Niet dat je ervan wakker ligt dat ze het leven laten, zoals ‘Dead Mine’ sowieso geen film om van wakker te liggen geworden is.

Martijn Scheepers

‘Dead Mine’ verschijnt donderdag 30 mei 2013 op DVD, blu-ray en VOD.