Dégradé (2015)

Regie: Arab Nasser, Tarzan Nasser | 85 minuten | drama | Acteurs: Hiam Abbas, Maisa Abd Elhadi, Huda Al Imam, Sameera Asir, Manal Awad, Victoria Balitska, Raneem Daoud, Raya Khatib, Wedad Al Naser, Tarzan Nasser, Mirna Sakhla, Nelly Abou Sharaf, Dina Simon, Reem Talhami 

De dameskapsalon ziet eruit als een huiskamer. Maar dan wel een huiskamer vol gasten en met kappersstoelen en spiegels. Op deze hete dag in de Gazastrook onderhouden de wachtende dames zich met gebabbel en geroddel. Buiten op de stoffige straat patrouilleren gewapende mannen, op het dak van het tegenovergelegen gebouw zitten schutters. Wanneer de avond is gevallen valt de stroom uit, neemt de hitte toe en lopen de gemoederen binnen en buiten hoog op.

Het decor van het Palestijnse drama ‘Dégradé’ is minder levensecht dan je misschien zou verwachten. In de salon bevinden zich vrouwen die alle (min of meer) een type vertegenwoordigen. De opstandige lellebel, de strenggelovige moslima, het zwangere burgermeisje, het onschuldige bruidje, de wereldwijze immigrante. Hoewel ze maatschappelijk en sociaal mijlenver van elkaar afstaan, heerst er toch een soort vrouwelijke harmonie. Die harmonie contrasteert dan weer met de mannen buiten, die van Fatah en Hamas en al die andere Palestijnse milities die net zo veel tegen elkaar vechten als tegen Israël.

Het overschot aan stereotypes is niet het enig probleem van dit langspeeldebuut van de Palestijnse gebroeders Nasser. De dialogen zijn stroef en uitleggerig, het acteren is wisselvallig en de montage is soms aan de houterige kant. Bovendien zijn het wel erg veel personages die hier om aandacht vragen, waardoor ieder personage per saldo te weinig aandacht krijgt.

Toch wint ‘Dégradé’ na een wat stroef begin aan kracht. Hoewel het drama zich uitsluitend in de salon afspeelt, krijgen we nu en dan een blik op het leven in de straat. En daar voel je de opgekropte agressie, het geweld dat ieder moment tot uitbarsting kan komen. Wanneer dat geweld dan ‘s avonds losbarst, zien we daar niks van maar horen we het allemaal op de zenuwslopende geluidband. We kijken naar de bange dames in de loeihete salon en horen de verschrikkingen van de oorlog.

Het laatste half uur geeft ‘Dégradé’ een intensiteit die je nog wel even meedraagt. Het maakt niet alles goed wat in het eerste uur misgaat, maar het toont dat de broers Nasser filmers zijn met potentie. En filmers met fantasie, want wie verzint het om een leeuw door de straten van Gazastrook te laten paraderen?

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 5 mei 2016
VOD-release: 22 september 2016
DVD-release: 22 september 2016