Destination Wedding (2018)

Recensie Destination Wedding CinemagazineRegie: Victor Levin | 87 minuten | drama, komedie | Acteurs: Winona Ryder, Keanu Reeves, DJ Dallenbach, Ted Dubost, D. Rosh Wright, Greg Lucey, Donna Lynn Jones, Curt Dubost, Michael Mogull, Scott Andrews, James Gallardo, Sean Sullivan

Keanu Reeves en Winona Ryder werkten al eerder samen, onder andere in ‘Dracula’ (1992) en ‘A Scanner Darkly’ (2006), maar dit is de eerste keer dat de twee Hollywoodsterren (wiens achternamen eigenlijk niet eens vermeld hoeven te worden) in een romantische komedie te zien zijn. ‘Destination Wedding’ is geschreven door Victor Levin, die ook de regie op zich nam. Eerder deed hij dat al heel verdienstelijk voor de fijne romantische komedie ‘5 to 7’ (2014). In diezelfde hoek moet je ook ‘Destination Wedding’ zoeken.

Frank en Lindsay ontmoeten elkaar op het vliegveld. De eerste seconden na hun wat makkelijk een meet-cute had kunnen worden als dit een andere film was geweest, lijkt het nog op een vriendelijk gesprek, maar al snel komt de ware aard van beide personages naar boven. Lindsay beschuldigt Frank van voorkruipen, Frank beweert alleen maar naar voren gestapt te zijn om bij haar uit de buurt te komen. In het vliegtuig – voor acht personen – is het tweetal ook nog eens tot de achterbank veroordeeld en ook de rit naar de eindbestemming moeten ze samen doorbrengen. Het ergste is nog dat het reisdoel van zowel Frank als Lindsay dezelfde bruiloft is: de bruidegom is Franks halfbroer maar ook Lindsays ex, die zes jaar geleden haar hart brak.

Een bruiloft waar je niet wil zijn is zo ongeveer de hel op aarde, dat zullen ervaringsdeskundigen met Levin eens zijn. Hij weet haarfijn de irritaties van zo’n feest in het scenario te verwerken: de onmogelijke – maar uitsluitend voor het trouwende stel betekenisvolle – bestemming, een programma waar je niet één dag, maar meerdere dagen vrij voor moet nemen, de met ‘goed doordachte’ cadeautjes gevulde mand in de hotelkamer… Frank en Lindsay wedijveren in wie hier het allerliefst zo hard mogelijk weg wil rennen en in hun misère vinden ze elkaar.

Het knappe van deze film is dat de film écht alleen om Frank en Lindsay draait. De overige gasten komen nauwelijks in beeld, laat staan aan het woord. Ze zijn zo voor de kijker precies wat ze voor de twee ongelukkige veertigers zijn: behang. Gelukkig dat we daarom met Keanu en Winona van doen hebben, want zij zijn in staat de film te dragen, én draaglijk te maken. De bijtende dialogen tussen Frank en Lindsay zijn van het gevatte soort, maar soms overschrijdt het de grens van wat je in het dagelijks leven zou kunnen horen en voelt het te bedacht. Voor liefhebbers van zoete romantiek is ‘Destination Wedding’ beslist een no go, maar ben je fan van deze twee acteurs én heb je behoefte aan een anders-dan-anders-romantisch verhaaltje, dan kun je ‘Destination Wedding’ met een gerust hart aanzetten.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 november 2018