Disaster Movie (2008)

Regie: Jason Friedberg, Aaron Seltzer | 90 minuten | komedie | Acteurs: Matt Lanter, Vanessa Minnillo, G. Thang, Nicole Parker, Crista Flanagan, Kimberly Kardashian, Ike Barinholtz, Carmen Electra    

De makers van ‘Scary Movie’ dachten na ‘Scary Movie 2′ en ‘Scary Movie 3′, ‘Date Movie’ en ‘Epic Movie’, dat het publiek wel behoefte zou hebben aan nóg een slappe komedie waarin verschillende succesvolle films van een bepaald genre met de grond gelijk worden gemaakt. Of dat zo is, valt al te betwijfelen, maar mocht het zo zijn, dan is de behoefte om dit soort films te zien, na ‘Disaster Movie’ totaal verdwenen. De titel is echter wel goed gekozen, het is namelijk een ware ramp.

Rampenfilms zijn natuurlijk uitermate geschikt om belachelijk gemaakt te worden en daar wordt dan ook handig gebruik van gemaakt. Voor de variatie worden daar ook films als ‘Juno’, ‘Enchanted’, ‘Superbad’ ‘Sex and the City’, ‘Indiana Jones’ en ‘High School Musical’ bijgepakt. En om het record van zoveel mogelijk mensen en films belachelijk maken, te kunnen halen, worden ook de tienersterretjes van deze tijd nog even meegenomen. Justin Timberlake, Jessica Simpson en Amy Winehouse laten zich bijvoorbeeld even zien.

Bij gebrek aan inspiratie voor iets wat op een verhaallijn moet lijken, worden er maar zoveel mogelijk flauwe grappen en imitaties achter elkaar geplakt in de hoop dat er een soort van logisch geheel ontstaat. Dit is dus niet het geval. Als er een ramp uitbreekt tijdens een feestje van een groep tieners gaan Will, Calvin, Juney en Lisa op weg om Amy te redden. Onderweg ontmoeten ze de Enchanted-prinses, de moordlustige Alvin and the Chipmunks en een niet al te vriendelijke Beowulf en Kung Fu Panda.

Sommige acteurs spelen wat dubbelrollen. Zo is Hannah Montana tegelijk Juno en is Javier Bardem tevens Prins Caspian en Batman. Heel ingewikkeld moet dit voor de acteurs niet zijn, de rollen zijn immers niet heel erg verschillend van elkaar en over karakters uitdiepen hoeven ze al helemaal niet na te denken.

Voor alle kijkers die na de enorme, en zeker niet grappige, boer van Amy Winehouse aan het begin van de film nog niet zijn afgehaakt, volgen er nog wel een paar grappige momenten. Zo is het apart om te zien dat de Sex and the City dames erg leuk worden geïmiteerd. Jammer alleen dat ze het niet bij de opkomst van de dames, al nippend aan hun Cosmopolitan, konden laten. Het gevecht dat volgt tussen Carrie en Juno is misschien wel het slechtste moment van de hele film. Als de High School Musical-dansers ten tonele verschijnen komt er een kleine glimlach te voorschijn, en als de bilspleet van Will getoond wordt, kan er zelfs een kort lachje vanaf. Maar over het algemeen valt er weinig te lachen met deze film. Zelfs de grootste ‘Scary-movie’ fan zal deze film niet kunnen waarderen. Was het eerst nog grappig om een parodie op een bepaald genre films te zien, het is inmiddels echt helemaal uitgemolken en ‘Disaster Movie’ spant de kroon. Er moet nu maar eens een einde aan komen.

Eveliene Sanders

Waardering: 0.5

Bioscooprelease: 18 september 2008