Djinns (2010)

Regie: Hugues Martin, Sandra Martin | 102 minuten | actie, horror, oorlog | Acteurs: Grégoire Leprince-Ringuet, Thierry Frémont, Saïd Taghmaoui, Aurélien Wiik, Cyril Raffaelli, Matthias Van Kache, Stéphane Debac, Grégory Quidel, Emmanuel Bonami, Omar Lotfi, Zakaria Lahouissi, Raouia, Damien Leveque, Yann Hernandez, Jawad Alami, Abdelaziz Boujaada, Karim Saidi, Sarah El Borj, Stéphan Wojtowicz, Franck Mercadal, Pierre Troestler

Volgens het Islamitische geloof zijn het een soort engelen. ‘Djinns’ worden ze in de Koran genoemd. Deze onzichtbare geesten kunnen, hoewel in de basis goedaardig, ook voor behoorlijk wat problemen zorgen. Ze hebben namelijk de eigenschap om bezit van een persoon te nemen. Een slechte Djinn kan een mens daardoor waanideeën bezorgen en dwingen bepaalde handelingen uit te voeren. Djinns zijn vergelijkbaar met de kwaadaardige demonen die volgens Westerse geloven ook deze eigenschappen bezitten. In de gelijknamige Franse film spelen deze bovennatuurlijke wezens een belangrijke rol.

Het verhaal van ‘Djinns’, dat geregisseerd is door het getrouwde Franse stel Hugues en Sandra Martin, speelt zich af in de woestijn van Algerije. Een groep Franse militairen die hier actief is wordt op een reddingsmissie gestuurd. Ergens in de omgeving is namelijk een vliegtuig neergestort dat een koffertje met daarin zeer belangrijke en geheime informatie aan boord had. Het vliegtuig en het koffertje vinden is een fluitje van een cent. Maar wanneer ze vervolgens in een nabijgelegen dorpje aankomen gaat het al snel mis. Een aantal Djinns dat van deze omgeving hun leefgebied gemaakt heeft, valt de soldaten lastig en laat ze een voor een doordraaien waardoor ze elkaar te lijf gaan.

Het is een vrij ongeïnspireerd verhaal en niet geheel toevallig kan ‘Djinns’ ook op dezelfde manier omschreven worden. Wat begint als een oorlogsfilm in de woestijn ontaardt zodra de soldaten eenmaal in het dorpje zijn aangekomen al snel in een thrillerachtige film. De broodnodige spanning is echter amper aanwezig. Doordat de soldaten zich stuk voor stuk als een stelletje schreeuwerige en arrogante mannen gedragen, waarbij je ook nog eens vrijwel niks over hun achtergrond te weten komt, mis je elke vorm van een emotionele band met deze lui. Als gevolg hiervan laat het je volledig koud dat ze geleidelijk allemaal het spoor bijster raken door de Djinns, die hun woongebied proberen te beschermen. De spaarzame poging van de makers om door middel van een enkele flashback nog iets van achtergrondinformatie te geven hadden ze zich kunnen besparen. Ook het feit dat de Djinns onzichtbaar zijn heeft niet het beoogde spanningsverhogende effect. De nachtelijke scènes en schietpartijen hebben als gevolg hiervan maar weinig om het lijf.

En dat laatste geldt spijtig genoeg voor de gehele film, die overigens niet in Algerije zelf maar in buurland Marokko is opgenomen. Al snel kom je erachter dat de oorspronkelijke missie van de militairen er nauwelijks toe doet en het mysterie rondom het koffertje, dat op het eind overigens nog wel uit de doeken gedaan wordt, heeft op het dunne verhaal van ‘Djinns’ eigenlijk vrijwel geen invloed. Wat overblijft is een matige thriller, die voor liefhebbers van het genre misschien nog de moeite waard is. Behoor je hier niet toe, dan zal het gebrek aan diepgang, emotie en spanning de film al snel opbreken.

Martijn Scheepers

‘Djinns’ verschijnt maandag 16 juli 2012 op DVD.