Don’t Be a Dick About It (2018)

Recensie Don't Be a Dick About It CinemagazineRegie: Ben Mullinkosson | 69 minuten | documentaire

Hoe is het om te leven met een broer die autistisch is? Deze vraag kan leiden tot zware kost, maar de documentaire ‘Don’t Be a Dick About It’ bewijst dat niet zo hoeft te zijn. De film neemt een kijkje in het leven van Matthew en Peter Mullin. Peter is begin 20 en autistisch. Matthew is zijn jongere broertje en leeft in vergelijking met Peter een “normaal” leven, waar het kibbelen met je grote broer een onderdeel van hoort te zijn. Peter is fascinerend om naar te kijken; hij heeft een obsessie voor Survivor (de Amerikaanse variant van Expeditie Robinson), wat zich vooral uit in het constant naspelen van de eliminatieronde van het spel. De vanzelfsprekendheid waarmee hij Survivor naspeelt en zijn familie dat ondergaat is hartverwarmend.

En hartverwarmend is eigenlijk de term waarmee de hele documentaire mee is te beschrijven. Van het gezin Mullin zijn Peter en Matthew de enige twee die nog thuis wonen. De oudere broer en zus komen zo nu en dan terug op het oude nest. Bijna alle interactie van de familieleden is warm en liefdevol. Peters autisme is nooit een beladen onderwerp. ‘Don’t Be a Dick About It’ laat ook zien dat het leven van Peter ondanks al zijn gewoontes gewoon alledaags kan zijn. De rol van Matthew is om te zorgen voor het contrast. Zijn leven lijkt te gelden als ijkpunt waartegen het leven van Peter als anders kan worden gezien. En die twee elementen maken de film zo mooi: Peter krijgt volledig de ruimte om zijn eigen ding te doen en Matthew is de typische puber met bijbehorende trekjes.

Het enige minpuntje (en dan wel echt een klein minpuntje) aan de film is de verhaallijn van Matthews angst voor honden. Waarbij het verhaal bij Peter steeds terugkeert naar de eliminatieronde, daar gaat het bij Matthew over een overwinnen van de angst voor honden. De verhaallijn kan geïnterpreteerd worden als dat ook Matthew zo zijn “afwijkingen” heeft en die nuance is niet nodig. Het kan ook zijn dat de makers graag Matthew tot leven wilden brengen omdat de film wel expliciet gepresenteerd wordt als een verhaal over twee broers. Hoe het ook moge zijn, zonder die toevoeging had er nog steeds een mooi, warm integer verhaal overgebleven.

‘Don’t Be a Dick About It’ won in 2018 de IDFA-publieksprijs en dat is meer dan terecht. Zeker in turbulente tijden is het fijn om te kunnen kijken naar een film over familie, liefde, warmte en vriendschap.

Ton te Slaa

Waardering: 4