Double Jeopardy (1999)

Regie: Bruce Beresford | 105 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Ashley Judd, Tommy Lee Jones, Bruce Greenwood, Annabeth Gish, Bruce Campbell, Jay Brazeau, John Maclaren, Ed Evanko, Brennan Elliott, Angela Schneider, Michael Gaston

Het begrip ‘double jeopardy’ verwijst naar een wetsartikel dat stelt dat je niet twee keer kunt worden veroordeeld voor dezelfde misdaad. Voel je hem al?

Genoeg aanknopingspunten voor een interessante thriller en met de cast van ‘Double Jeopardy’ had de film dat kunnen zijn. Helaas worden we voortdurend vergast op ongeloofwaardige wendingen, die vechten met het goede gevoel dat we hebben ten aanzien van Libby, gespeeld door een plezierige Ashley Judd.

Als ze niet van die rare dingen deed zou je deze film al snel een voldoende geven. Maar onze goede Libby en haar beschermer, de alcoholistische reclasseringsambtenaar Travis Lehman (Tommy Lee Jones) nemen zulke loopjes met het Amerikaanse rechtssysteem dat zelfs de advocaat van George Bush niet zou voldoen om hen uit het gevang te houden. Let maar eens op: de voor moord veroordeelde Libby komt voorwaardelijk vrij, negeert haar avondklok, pleegt een inbraak en wordt gearresteerd, nota bene door dezelfde dorpsagent die haar na de halsmisdaad inrekende. Weer de cel in? Nee hoor. En haar reclasseringsambtenaar vindt haar zo leuk dat hij dit door de vingers ziet. Sterker nog: zelfs wanneer zij hem en zichzelf van een veerboot afrijdt om te vluchten redt hij haar van de verdrinkingsdood. Nou, dan kan ik er ook wel vandoor, denkt Libby. Doeidoei. Even bij pa en moe langs en geen haan die kraait naar onze gevallen vrouw. Behalve Travis Lehman, die geen last heeft van het feit dat hij slechts een simpel reclasseringsambtenaartje is en zelfstandig op onderzoek uitgaat; van de politie geen spoor; daar worden die boeven bang van.

Hoewel we achteraf de zweep erover moeten leggen heeft de film ook haar goede kanten; tussen het kreunen en steunen door blijf je je afvragen waarom het lot van Libby je blijft bezighouden. Dat is toe te schrijven aan Ashley Judd, maar zij kan de film in haar eentje niet dragen. Haar magnum opus ‘Kiss the Girls’ draait ook op een goeie Morgan Freeman en ‘Double Jeopardy’ mist zo’n mannelijke lead. Tommy Lee Jones kan die rol niet vervullen. Travis Lehman is nu niet direct een vaderfiguur en de verwantschap tussen de twee ex-veroordeelden wordt niet uitgewerkt.

Bovendien blijkt het rechtsbegrip ‘double jeopardy’ helemaal niet te bestaan in de vorm waarin het hier wordt toegepast. Onze vriendin kan natuurlijk niet straffeloos wraak gaan nemen op de man die ze eerder zou hebben omgelegd, maar nog blijkt te leven. Dat kan zelfs in Amerika niet. Een beetje zorgvuldiger de volgende keer.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 27 januari 2000