Dynasties (2018)

Recensie Dynasties Cinemagazine

© 2019 BBC STUDIOS LTD. BBC AND THE BBC LOGOS ARE TRADEMARKS OF THE BRITISH BROADCASTING CORPORATION AND ARE USED UNDER LICENCE. BBC LOGO © BBC 1996. ALL RIGHTS RESERVED. MCPS. PHOTOGRAPHY, ICONIC: © BBC / BBC STUDIOS / STEFAN CHRISTMANN / NICK LYON / THEO WEBB 2018. Tiger © Theo Webb Copyright BBC NHU. Emperor © Photograph copyright Stefan Christmann. Chimpanzee © Copyright BBC NHU. Painted Wolf © copyright Nick Lyon.

Regie: Simon Blakeney, Will Lawson, Nick Lyon, Rosie Thomas, Theo Webb | 300 minuten | documentaire | Met: David Attenborough

In ‘Dynasties’ neemt Sir David Attenborough de kijker mee op een unieke verkenningstocht. We begeven ons diep in de werelden van vijf tot de verbeelding sprekende, maar eveneens bedreigde diersoorten: de chimpansee, keizerspinguïn, leeuw, Afrikaanse wilde hond en Bengaalse tijger. Van de steppen, savannen en bossen van Afrika reizen we naar de ijzige Zuidpool, waarna we eindigen in de Indiase jungle.

De rode draad van de serie wordt gevormd door het thema dynastieën. Dit betekent dat de focus vooral ligt op het familieleven van de dieren die centraal worden gesteld in deze reeks. Zeker in het geval van dieren als chimpansees, leeuwen en Afrikaanse wilde honden levert dat een boeiend schouwspel op dat bij vlagen doet denken aan een animale versie van “Game of Thrones”. Ook binnen veel dierengemeenschappen nemen gevestigde leiders het namelijk op tegen troonpretendenten en uitdagers die een oogje hebben op hun kroon of prooirijke leefgebied. Met name in het geval van chimpansees, leeuwen – en incidenteel ook tijgers en wilde honden – kan de strijd tussen rivalen zeer heftig zijn en eindigen in een dodelijke vete. In de aflevering over de wilde honden zien we zelfs hoe de strijd om de beste jachtgronden hele families uit elkaar kan drijven, een gegeven dat nog wordt versterkt door de oprukkende mens die veel van het historische leefgebied van deze sociale, zwervende en inmiddels enorm zeldzame carnivoren heeft opgeslokt.

Ook moederdieren moeten soms hun leven op het spel zetten om het kostbare nageslacht te beschermen tegen dynastieke perikelen. Mannetjesleeuwen die een troep overnemen doden bijvoorbeeld welpen die niet door henzelf zijn verwekt zodat de leeuwinnen weer seksueel ontvankelijk worden. De reden voor deze infanticide verschilt niet zoveel van de motivatie die in antieke en middeleeuwse tijden ook menselijke koningen en keizers geregeld aanzette tot dezelfde handelswijze: het voortzetten van de eigen bloedlijn. Bij de pinguïns gaat het er wat vreedzamer aan toe, maar ook de aflevering over deze robuuste poolvogels zit boordevol dramatiek.

Visueel brengt ‘Dynasties’ wat je van de specialisten van BBC Earth verwacht: geweldige beelden die zeker in blu-rayformaat perfect tot hun recht komen. Hoewel de thematische benadering ook origineel is, zal veel van het getoonde dierengedrag voor de doorgewinterde natuurkenner gesneden koek zijn. Toch slaagt ‘Dynasties’ er wel in om het leven van een aantal charismatische diersoorten op intieme en veelzijdige wijze in beeld te brengen. De serie is afwisselend meeslepend, grimmig, mooi en vertederend, maar vrijwel continu boeiend en imposant.

Frank Heinen

Waardering: 4

DVD- en blu-ray-release: 29 januari 2019