Een man die Ove heet – En man som heter Ove (2015)
Regie: Hannes Holm | 116 minuten | komedie, drama | Acteurs: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll, Chatarina Larsson, Börje Lundberg, Stefan Gödicke, Klas Wiljergård, Johan Widerberg
Het is de droom van elke beginnende schrijver; debuteren met een regelrechte bestseller. Het overkwam Fredrik Backman, een Zweed die binnen bepaalde kringen bekendheid verwierf als blogger en columnist. Zijn allereerste roman, ‘Een man die Ove heet’, publiceerde hij in 2012 (hij was toen 31). Het boek werd een daverend succes, met alleen al in Zweden ruim 700.000 verkochte exemplaren. Backman vestigde bovendien een bijzonder record; de pocketeditie van ‘Een man die Ove heet’ is de bestverkochte pocket aller tijden in Zweden. Zoals dat gaat met succesvolle boeken, werden de filmrechten al rap verkocht. Terwijl Backman bezig was aan zijn tweede roman, ‘Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt’, vertaalde zijn landgenoot Hannes Holm diens debuutroman naar het witte doek.
De man die Ove heet uit de titel, gespeeld door Rolf Lassgård, is een op zijn zachtst gezegd nogal nukkige vent van bijna zestig die sinds het overlijden van zijn vrouw nergens meer plezier aan beleeft. Verbitterd en zuur stapt hij de buurt rond, om de buurtbewoners te wijzen op alles wat ze verkeerd doen. Zo controleert hij de vuilnisbakken om te zien of mensen hun afval wel goed scheiden en elke fiets die ook maar een centimeter verkeerd geparkeerd staat wordt zonder pardon weggenomen. Om nog maar te zwijgen van de vegen uit de pan die honden- en katteneigenaren dagelijks naar hun hoofd geslingerd krijgen. Kennelijk is Ove vergeten dat hij geen voorzitter van de wijkvereniging meer is. Nóg een reden om het leven van zijn minst zonnige kant te zien, voor Ove dan. Er zit maar één ding voor hem op, en terwijl hij plannen maakt om zichzelf van zijn leven te beroven om weer met zijn vrouw te kunnen worden herenigd, rijden zijn nieuwe overburen per ongeluk zijn brievenbus omver. Aanvankelijk moet Ove niks van deze opgewekte Parvaneh (Bahar Pars) en haar gezin hebben, maar naarmate ze elkaar beter leren kennen, ontwikkelt zich een even onwaarschijnlijke als hartverwarmende vriendschap, die zelf de oude brompot Ove doet ontdooien.
Dat Ove zo is zoals hij is, komt natuurlijk ergens vandaan. Holm onthult aan de hand van flashbacks hoe Oves leven gelopen is. Zijn verleden heeft hem gevormd. Dat Ove het leven in die tijd nog door een andere kleur zonnebril bekeek, toont Holm ons door frissere lenzen te gebruiken in de flashbacks. Het gebruik van terugblikken om het leven van de hoofdpersoon te schetsen en zijn gedrag te duiden, zagen we eerder in die ándere recente Zweedse boekverfilming met een (te) lange titel; ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ (2013). In die film werden drama en humor op subtiele wijze met elkaar verweven; hier gaat het er iets minder subtiel aan toe en overheerst het (melo)drama. Aanvankelijk krijgen we een aardige dosis gortdroge Zweedse humor voorgeschoteld, met name wanneer we elke zelfmoordpoging die Ove onderneemt zien stranden door toevallige interventie van een van zijn buren. De film is in die scènes op zijn best. ‘Een man die Ove heet’ mist echter de absurde, kleurrijke en knotsgekke avonturen die ‘De 100-jarige’ zo genietbaar maakten en blijft steken in een nogal voorspelbaar, meer tragisch dan komisch portret. Prima vermaak, maar ook zo weer vergeten.
Patricia Smagge
Waardering: 3
Bioscooprelease: 23 juni 2016
VOD-release: 20 oktober 2016
DVD- en blu-ray-release: 20 oktober 2016