Eilandgasten (2005)

Regie: Karim Traïdia | 100 minuten | drama | Acteurs: Tygo Gernandt, Eva Duijvestein, Jaap Spijkers, Marieke Heebink, Caro Lenssen, Carine Crutzen, Egbert Jan Weeber, Loes Haverkort, Johnny de Mol, Pim Lambeau

Regisseur Karim Traïda verraste in 1998 de bezoekers van het Nederlands Film Festival met het geweldige ‘De Poolse bruid’. Traïda ontving hiervoor een Gouden Kalf voor Beste Regie en Monic Hendrickx haalde die voor Beste Actrice binnen. ‘De Poolse bruid’ was helemaal perfect, elk shot gaf de stemmingen en persoonlijkheden van de hoofdpersonages weer en er werd geen woord te veel gezegd. In Traïda’s nieuwste film ‘Eilandgasten’ ligt dat helaas net even anders.

‘Eilandgasten’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Vonne van der Meer en bestaat uit vijf verhalen verpakt in één. Nu doet Traïda zijn best om alle personages met elkaar te verbinden. Zo zijn regelmatig personages uit verschillende verhaallijnen in één shot te zien. Dit is niet zo ontzettend ingewikkeld, aangezien ze in hun vakantiehuisjes tijdelijk buren van elkaar zijn en dus onvermijdelijk in hetzelfde beeld terecht zullen komen. Een andere manier waarop de verhaallijnen aan elkaar geknoopt worden komt tot stand doordat de personages in ‘het gastenboek’, wat hun oude gastvrouw voor hen heeft klaargelegd, elkaar vakantieboodschap kunnen lezen. Door die gekuiste woorden krijgen ze een ander beeld van elkaar dan wat wij hebben kunnen zien. Dit psychologische gegeven wordt echter nogal losjes behandeld, zo leest niet elk personage over elk ander personage en verbinden zij hier verder geen conclusies aan. Zo blijven de verschillende verhaallijnen losse verhalen.

Veel bekende acteurs hebben zich geleend voor ‘Eilandgasten’ en de acteerprestaties zijn over het algemeen heel aardig. Jaap Spijkers is in zijn element als chagrijnige vader zijn gezin (met twee krullenkinderen) is goed gecast. Tygo Gernandt en Eva Duijvestein maken een minder geloofwaardig echtpaar, maar dat zou ook kunnen komen door de niet al te sterke dialogen. Het personage Dana irriteert doordat zij steeds dezelfde vragen stelt, waardoor je sympathie uitgaat naar haar man Chiel, terwijl deze is vreemdgegaan! Egbert Jan Weeber brengt zijn personage wat tragischer dan strict noodzakelijk zou zijn, terwijl Johnny de Mol niet zo ‘verlegen’ overkomt als er in de samenvatting aangegeven staat. Toch zijn het de acteurs die deze film nog draaglijk maken.

Naast de zwakke dialogen is het cameragebruik namelijk ook regelmatig storend. Het gebeurt meer dan één keer dat er nogal opzichtig een groot stuk jas of trui in beeld is, wat op z’n minst afleidend is. Het is echter niet zo erg als je even bent afgeleid, want het tempo van ‘Eilandgasten’ is aan de trage kant. Ze lijkt langer te duren dan haar werkelijke lengte.

Kort gezegd is ‘Eilandgasten’ teleurstellend na Traïda’s sterke ‘Poolse Bruid’. Deze vergelijking is misschien wat oneerlijk, maar van een romanverfilming mag men best verwachten dat deze wat toevoegt aan de leeservaring. De psychologische diepgang is echter ver te zoeken en visueel wordt het gebrek aan spanning niet goedgemaakt. In het geval van ‘Eilandgasten’ kun je beter het boek gaan lezen.

Emy Koopman