En route (2019)

Recensie En Route CinemagazineRegie: Marit Weerheijm | 11 minuten | drama, korte film | Acteurs: Inay Heijblom, Alex Dosljak, Mike Libanon, Zouhair Mtazi, Nanette Boxman

In ‘KORT!’-film ‘En Route’ (2019) van Marit Weerheijm (scenario en regie) maken we kennis met Inay en haar jongere broertje Alex. Ze hangen op de bank en spelen met een zaklantaarn. De sfeer is gemoedelijk. Even later komt mama thuis, waarschijnlijk heeft ze net een nachtdienst gedraaid. Inay en Alex moeten op stap met papa, die de kinderen aanspoort op te schieten. Maar Inay denkt slim te zijn. Ze fluistert haar broertje toe dat hij expres langzaam moet doen. “Weet je nog de laatste keer dat papa te laat was? Toen kregen we allemaal lekkere toetjes!”

Omdat de kijker geen idee heeft waar papa op tijd moet zijn en waar die toetjes dan vandaan komen, gaat hij lange tijd mee in het spel van Inay. Je verkneukelt je om haar vernuftige vertragingstechnieken, maar ziet tegelijkertijd ook de agitatie van de vader. In een vertederende scène zien we hem liefdevol een telspelletje spelen in het openbaar vervoer, terwijl hij ongetwijfeld inwendig gestresst is, omdat hij dankzij zijn dochter de voorgaande metro gemist heeft.

‘En Route’ is een fraaie en subtiele kortfilm, die de kijker op knappe wijze even meeneemt in de belevingswereld van een kind – in haar onschuld precies het meest onverstandige kiezend dat maar kan – en de eindeloze liefde en geduld van een vader.

Monica Meijer

Waardering: 4

‘En Route’ wordt zondag 27 oktober 2019, rond 23.15 uur, op NPO3 uitgezonden.