Enemies Closer (2013)

Regie: Peter Hyams | 82 minuten | actie, thriller | Acteurs: Tom Everett Scott, Jean-Claude Van Damme, Orlando Jones, Linzey Cocker, Christopher Robbie, Zahary Baharov, Dimo Alexiev, Kristopher Van Varenberg, Vlado Mihailov, Teodor Tzolov, Hristo Mitzkov, Ryan Spike Dauner, Jonas Talkington, Paul Jenkins, Atanas Srebev, Georgi Manchev, Plamen Dimov, Erin Steffey

Voor voormalig Navy Seal Henry biedt de afgelegen wildernis van Cypress Island een uitweg voor zijn bewogen verleden. Hij leeft een relatief sober bestaan als boswachter en brengt zijn dagen door met het helpen van bezoekers, maken van lange wandelingen en schoonhouden van de wandelpaden in het natuurgebied. Maar het blijkt uiteindelijk slechts een kwestie van tijd voordat Henry wordt ingehaald door het verleden in de vorm van Clay, de broer van een ex-collega van Henry. Hij verwijt Henry de dood van zijn broer en zoekt wraak voor het geleden verlies. Maar de problemen van Henry worden nog groter als ook nog een vliegtuig vol drugs neerstort in een meer vlakbij zijn woonplaats. De lading drugs wordt opgeëist door een groep gewapende mannen onder leiding van de levensgevaarlijke Xander (Jean-Claude Van Damme). De situatie dwingt Henry en Clay tot een ondenkbare samenwerking die broodnodig is om het vege lijf te redden.

De Belg Jean-Claude van Damme is een begrip in de wereld van de actiefilm en zonder twijfel het bekendste exportproduct van Europa als het aankomt op martial arts en het betere cinematografische knokwerk. Toonbeelden van subtiliteit, narratieve creativiteit en hoogstaand acteerwerk zijn de meeste Van Damme-films niet, maar voor de actiefan zijn ze doorgaans wel genietbaar. Toch is er ook in het werk van de Brusselaar wel een zekere evolutie waarneembaar. Gedurende het grootste deel van zijn carrière speelde Van Damme meestal de koene held, maar met het klimmen der jaren zien we de man toch ook opduiken in wat andere rollen. In de film ‘JCVD’ drijft hij bijvoorbeeld enigszins de spot met zijn eigen persoontje en toont de Belg dat hij meer kan dan alleen rake klappen en trappen uitdelen, terwijl hij in het spektakel vol actiehelden op leeftijd ‘The Expendables 2’ in de huid kruipt van een meedogenloze schurk. Ook in ‘Enemies Closer’ vertolkt Van Damme de rol van bad guy. Iets dat hem best redelijk afgaat, want met een knipoog en de nodige impliciete humor weet hij van drugshandelaar Xavier best een redelijk interessant personage vol contradicties te maken. Je ziet immers niet elke dag een booswicht die overtuigd veganist en zeer begaan met het milieu is, maar er tegelijkertijd weinig moeite mee heeft om mensen neer te schieten, aan het mes te rijgen of te doorsteken met spitse houten palen.

Buiten het bij tijd en wijle aardige optreden van ‘The Muscles from Brussels’ is ‘Enemies Closer’ een niet overdreven opzienbarende actiefilm. Vreselijk slecht is het allemaal niet, maar de prent voegt ook niet overdreven veel toe aan het genre. Door de beperkte tijdsduur van 82 minuten, het vrij hoge tempo en het voor een standaard actiefilm toch niet iets bovengemiddelde acteerwerk van Jean-Claude Van Damme, Tom Everett Scott en Orlando Jones, is het wel een prent die vrij lekker wegkijkt en voor de niet al te  verwende kijker toch nog wel een kleine anderhalf uur genietbaar is.

Frank Heinen

‘Enemies Closer’ verschijnt donderdag 24 april 2014 op DVD en blu-ray.