Evangelion: 1.01 You Are (Not) Alone – Evangerion shin gekijôban: Jo (2007)

Regie: Hideaki Anno, Masayuki, Kazuya Tsurumaki | 98 minuten | actie, animatie, science fiction | Originele stemmencast: Megumi Ogata, Megumi Hayashibara, Kotono Mitsuishi, Yuriko Yamaguchi, Akira Ishida, Fumihiko Tachiki, Motomu Kiyokawa, Miki Nagasawa, Takehito Koyasu, Hiro Yuuki, Tomokazu Seki, Tetsuya Iwanaga, Junko Iwao, Mugihito

De jaren negentig-serie ‘Neon Genesis Evangelion’ staat te boek als een van de beste anime’s ooit gemaakt. Toen regisseur Hideaki Anno dan ook liet weten dat hij met een verbeterde versie van het verhaal zou komen, in de vorm van drie films, werd er enthousiast gereageerd door de fans. ‘Evangelion 1.0: You Are (Not) Alone’ is de eerste film in de nieuwe trilogie en vertelt grofweg het verhaal van de eerste zes afleveringen uit de originele 26-delige serie. (NB: voor de internationale opnieuw (Engels) gedubde versie krijgt de titel een extra ééntje mee: ‘Evangelion 1.01′.)

Vijftien jaar nadat de wereld ternauwernood is ontsnapt aan een totale vernietiging (de zogenaamde Twee Impact, die verder niet wordt uitgelegd), staat de mensheid opnieuw een ramp te wachten. Gigantische buitenaardse gedrochten (zogenaamde Engelen) trachten Tokyo 3, het laatste bolwerk van de beschaving, te ontwrichten. Het is aan de 14-jarige Shinji Ikari om de wereld te redden door de mecha (een gigantische robot) Eva-01 te besturen en de aanval van de Engelen af te slaan. Hij wordt het hoofdkwartier van NERV binnengeloodst, een geheime afdeling van de Verenigde Naties, waar zijn vader de leiding heeft. Maar Shinji, die zijn vader al jaren niet meer gezien heeft, kan niet goed overweg met diens plotselinge hoge verwachtingen.

Voor wie onbekend is met het originele verhaal, biedt ‘You Are (Not) Alone’ weinig extra houvast. In zekere zin is de film zelfs wat verwarrender, omdat de karakters aanzienlijk minder subtiel worden uitgewerkt. Nog voordat hij goed en wel een keer heeft plaatsgenomen in Eva-01 begint Shinji al intens te mekkeren dat hij helemaal niet gevraagd heeft om zo’n zware last. Voor de onwetende (of ongetrainde?) kijker komt zijn monoloog wel heel erg uit de lucht vallen. En zo zijn er meer scènes die slecht geïntroduceerd worden, waardoor ‘You Are (Not) Alone’ af en toe aandoet als een verzameling hoogtepunten uit de serie, zonder dat de film een eigen verhaal vertelt.

Daar komt bij dat een aantal gratuite shots uit de serie rechtstreeks naar de film zijn vertaald. Vrouwen worden af en toe vanuit bijzonder onthullende cameraposities in beeld genomen, waarbij ze ook nog eens gebruik maken van een merkwaardige garderobe. Twaalfjarige jongetjes krijgen hier ongetwijfeld een harde plasser van, maar de volwassen kijker doet dit alles alleen maar overbodig aan. Om over de lichaamsproporties van de eveneens 14-jarige Rei (de bestuurster van Eva-00) nog maar te zwijgen. Maar dat schijnt er allemaal bij te horen. Hoewel dit een uitgelezen kans was geweest om van dergelijke gemeenplaatsen af te zien, biedt de film dus ook op het seksistische vlak geen veranderingen.

Waar de film zijn voorganger wel overstijgt is in de graphics. En die zien er dan ook verdraaid mooi uit! De kleuren zijn helder en de beelden bevatten aanzienlijk meer detail dan in de serie. Hier en daar zelfs overbodig veel detail, maar dat zij de makers vergeven. Voor wie het verhaal van ‘Evangelion’ opnieuw wil beleven, biedt de film wat dat betreft echt wat extra’s. Maar de vraag is of nieuwkomers niet beter de serie kunnen kijken. Het verhaal is hetzelfde en de karakters zijn veel beter uitgewerkt. Al met al is ‘Evangelion: 1.01′ niet meer dan een samenvatting, in plaats van een hervertelling. En dat is erg jammer.

Wouter de Boer