Fantômas se déchaîne (1965)

Regie: André Hunebelle | 94 minuten | avontuur, komedie, misdaad, fantasie | Acteurs: Jean Marais, Louis de Funès, Mylène Demongeot, Jacques Dynam, Robert Dalban, Albert Dagnant, Christian Toma, Michel Duplaix, Olivier de Funès, Florence Blot, Robert Le Béal, Henri Attal

‘Fantômas se déchaîne’ (Fantômas ontketend) uit 1965 is de sequel van ‘Fantômas’ uit het voorgaande jaar. In ‘Fantômas se déchaîne’ ontmoeten we opnieuw de schurk Fantômas, meester in vermommingen en liefhebber van geweld. Ook hernieuwen we de kennismaking met inspecteur Juve, de journalist Fandor en diens uitgekookte vriendinnetje Helène.  Bovendien ontmoeten we professor Lefèvre, de man om wie alles draait in dit vervolg.

Professor Lefèvre is collega van professor Marchand, een briljante wetenschapper die is ontvoerd door Fantômas. Zou dit lot ook professor Lefèvre treffen, dan heerst Fantômas over de wereld. Zaak dus voor inspecteur Juve om Fantômas onschadelijk te maken. Hiervoor reist hij samen met Fandor en Helène naar Rome, waar de professor zal spreken tijdens een congres.

Dit nieuwe verhaal zal iedereen aanspreken die heeft genoten van de voorganger. Toch verschillen de delen aanzienlijk. Waar de eerste Fantômas koos voor een mix van avontuur en humor, gaat de tweede voluit voor de grap. Een groter rol voor inspecteur Juve (Louis de Funès in topvorm) is hiervan het gevolg. Was het eerste deel een ensemblefilm, dit tweede deel is bijna een onemanshow van de Funès.

De humor zelf verschilt ook iets van die in de voorganger. Naast alle fysieke humor, gekke bekken en onvermijdelijke persoonsverwisselingen, vinden we hier nog een ander soort humor. Die heeft alles te maken met wat Juve zijn kadsjèts noemt. Deze gadgets worden geïntroduceerd met een aardige metagrap, en zullen de rest van de film terugkomen. Die gadgets zijn een soort afdankertjes van 007, zoals een bizarre armprothese, een sigaar met schietmechaniek en nog wat snuisterijen. Ook Fantômas heeft idiote gadgets, waarvan de vliegende auto ons altijd zal bijblijven.

In tegenstelling tot het eerste deel is er gelukkig weinig ruimte voor achtervolgingen. Ook is Mylène Demongeot (Helène) van een lief vriendinnetje verandert in een sexy vamp. Het enige minpuntje is inherent aan de aard van een sequel: het frisse en nieuwe is er af. We schrikken niet meer als we de blauwe kop van Fantômas ontwaren. Ook kennen we intussen zijn vermommingen. Zodoende is ‘Fantômas se déchaîne’ wel grappiger dan zijn voorganger, maar ook een stuk minder origineel.

Henny Wouters

‘Fantômas se déchaîne’ verschijnt donderdag 16 oktober 2014 op DVD (Louis de Funès – Best of – Limited Edition).