Father Figures (2017)

Regie: Lawrence Sher | 113 minuten | komedie, drama | Acteurs: Ed Helms, Owen Wilson, Glenn Close, J.K. Simmons, Ving Rhames, June Squibb, Robert Jon Mello, Retta, Zachary Haven, Mary Grill, Ann McKenzie

Veertigers Peter en Kyle Reynolds krijgen de schrik van hun leven wanneer ze horen dat de man die zij als vader beschouwen, niet hun echte vader is. Wie wél de vader is van deze twee-eiige tweeling is een lastige zaak: moeder Helen was in haar tijd een vrijgevochten hippie met een iets te sterke seksdrive en iets te slecht geheugen. Eenmaal van de schrik bekomen gaan Peter en Kyle op zoek naar een mogelijke vader. Die tocht voert ze van een legendarische ex-footballspeler en een vervallen beurstype naar een politieofficier en een man die misschien een seriemoordenaar is maar misschien ook niet.

Tot zover het verhaal van ‘Father Figures’, een film die komedie en drama combineert met een klassieke roadmovie. Zoals het in een roadmovie hoort, groeien de van elkaar vervreemde broers steeds meer naar elkaar toe. De twee zijn uiteraard tegenpolen: Kyle (de altijd betrouwbare Owen Wilson) is een onverantwoordelijke levensgenieter die met veel geluk een fortuin heeft vergaard. Peter (Ed Helms) is een saaie arts die er al een scheiding op heeft zitten en te depressief is om nog achter de vrouwen aan te gaan.

‘Father Figures’ is meer komedie dan drama, maar gaat sowieso op beide fronten de mist in. Het drama van de vervreemde broers bevat te veel clichés en vliegt een enkele keer flink uit de bocht (iets met een treinongeluk). De humor is vaak te flauw voor woorden en gaat voor het grootste deel over seks, lichaamsopeningen en andere kinderlijke fixaties. Met als dieptepunt een plasgevecht in een openbaar toilet tussen Kyle en een onaangepast jongetje. Hoe beroerd die humor verder ook is, één grap zagen we echt niet aankomen en maakte veel (maar niet alles) goed.

Gelukkig voldoet het verhaal zelf wel. De speurtocht naar de mysterieuze vader voert de kijker heel Amerika door, waarbij nogal wat fraaie figuren langskomen. Als kijker weet je nooit waar je nou weer belandt, wat ervoor zorgt dat je je geen seconde verveelt. Bovendien voert de reis naar een bevredigend en logisch eindpunt.

Dit alles maakt van ‘Father Figures’ een film die goed te doorstaan is, mits je niet allergisch bent voor flauwe humor en zouteloos drama. Maar gesteund door een klinkende cast (Glenn Close, Ed Helms, J.K. Simmons, Christopher Walken) en een degelijk verhaal is dit ‘Father Figures’ ook geen complete mislukking.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 18 januari 2018