Free Lisl-Fear & Loathing in Las Vegas (2006)
Regie: Wayne Ewing | 80 minuten | documentaire | Met: Hunter S. Thompson, Warren Zevon, Bob Braudis, Douglas Brinkley, Matt Moseley, Juan Thompson
Hunter S. Thompson is een naam die een groot aantal mensen wel bekend voor zal komen. Het meest bekend is hij waarschijnlijk van zijn boek ‘Fear & Loathing in Las Vegas’, dat in 1998 verfilmd werd door Terry Gilliam met Johnny Depp en Benicio Del Toro in de hoofdrollen. Thompson was een excentriekeling, die door zijn bijzondere levensstijl en schrijfstijl veel bijdroeg aan het succes van het tijdschrift Rolling Stone, waarvoor hij aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw begon te schrijven. Zijn eigen journalistieke stijl werd een stroming, namelijk gonzo journalism.
Als Thompson je al weinig zegt, zal de naam Lisl Auman je nog minder zeggen. In Amerika is zij echter nationaal bekend geworden, juist door de aandacht die Thompson op haar vestigde. Lisl heeft namelijk in de gevangenis gezeten voor een moord op politieagent Bruce VanderJagt, omdat haar daden volgens de uitspraak ertoe hebben geleid dat hij stierf. De absurditeit van deze uitspraak is onder andere wat je te zien krijgt in deze documentaire over een onschuldig meisje die gewoon op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was, en daarmee een belangrijk deel van haar leven in een cel heeft door moeten brengen. “Toch,” zo zegt Thompson aan het eind van de documentaire, “gaat het niet over Lisl. Het gaat over jou. Omdat hetgeen Lisl is overkomen, ons allemaal kan overkomen.” Wijze woorden van een wijs man.
Lisl is eenentwintig als ze besluit bij haar vriendje Shawn Cheever weg te gaan, omdat hij haar mishandelt. Haar spullen wil ze later ophalen. Hiervoor schakelt ze de hulp in van een vriendin, Deme Soriano, wiens vriend Dion Gerze op zijn beurt weer een paar vrienden optrommelt: Steven Duprey en Matthaeus Jaehnig. Het uiterlijk en aggressieve gedrag van deze vrienden, het zijn skinheads, doen Lisl twijfelen en ze wil de verhuizing uitstellen. Maar de heren hebben haar volledig in hun macht en Lisl wordt meegenomen in de auto met Jaehnig. Na de inbraak wordt Lisl gehandboeid achterin in de politieauto vastgehouden en op dat moment schiet Jaehnig VanderJagt neer, daarna zichzelf. Deze feiten worden in kleine brokjes aan de kijker voorgeschoteld. Zonder enige voorkennis van de zaak is het kijken naar de documentaire als het maken van een legpuzzel. Af en toe is dat irritant, omdat je graag meer en sneller informatie wil, net alsof je een bepaald puzzelstukje niet kunt vinden dus.
De maker van de documentaire, Wayne Ewing, heeft meerdere documentaires gemaakt over Hunter S. Thompson, zoals ‘Breakfast with Hunter’ (2003) en ‘When I Die’ (2005). Zijn stijl van filmen getuigt van vakmanschap en liefde voor het onderwerp. Er worden geen afleidende gimmicks gebruikt, maar het wordt op een rechttoe rechtaan manier gepresenteerd aan de kijker, hetgeen prima werkt. Het enige minpuntje is de teksten die afwisselend onder- en bovenin beeld van rechts naar links lopen, omdat je moeite hebt om zowel het verhaal te volgen als de tekst te lezen. Afgezien daarvan is ‘Free Lisl-Fear & Loathing in Denver’ een interessante documentaire, geschikt voor iedereen die een meer dan normale belangstelling voor de (niet-)werking van het Amerikaanse rechtssysteem heeft, of interesse in het leven van Hunter S. Thompson. Hoewel het icoon van de journalistiek zelf niet vaak in beeld is, is het feit dat de zaak van Lisl hem tot in de laatste dagen van zijn leven bezig gehouden heeft – Thompson pleegde twee weken voor Lisl vrijkwam zelfmoord – reden genoeg om de film te bekijken.
Monica Meijer