Funny Girl (1968)

Regie: William Wyler | 149 minuten | biografie, drama, komedie, musical, romantiek | Acteurs: Barbra Streisand, Omar Sharif, Kay Medford, Anne Francis, Walter Pidgeon, Lee Allen, Mae Questel, Gerald Mohr, Frank Faylen, Mitte Lawrence, Gertrude Flynn, Penny Santon, John Harmon, Thordis Brandt, Bettina Brenna, Virginia Ann Ford, Alena Johnston, Karen Lee, Mary Jane Mangler, Inga Neilsen, Sharon Vaughn

De laatste jaren is Barbra Streisand niet zo veel meer in films te zien als in haar hoogtijdagen het geval was. In 2012 speelde ze nog met Seth Rogen in de aardige maar niet briljante film ‘The Guilt Trip’ en ‘Little Fockers’ zouden we het liefste helemaal uit de filmgeschiedenis willen wissen. Je zou bijna vergeten dat ze toch echt wel een grote actrice is. Om je daar weer aan te herinneren is het leuk om een van haar klassiekers te bekijken, en een daarvan is  ‘Funny Girl’.

De ‘Funny Girl’ waar de titel van de film naar verwijst is Fanny Price, een jonge meid die niets liever wil dan op het podium staan. Omdat Fanny niet zo mooi is als gebruikelijk is voor de meisjes die normaliter de leading ladies zijn in het theater en zij zo graag wil dat ze alles aanpakt, dus niet noodzakelijkerwijs de rollen waar zij het beste voor geschikt is, gaat dat niet zo makkelijk. Toch weet ze zich uiteindelijk in de kijker te spelen door haar komische talent en omdat het publiek haar omarmt.

Tegelijkertijd met haar klim naar de roem ontmoet ze de mysterieuze en charismatische Nick Arnstein, op wie ze tot over haar oren verliefd wordt. Maar Nick is een gokker en misschien niet de makkelijkste man om een gezinnetje mee te stichten. Hoe beter het met Fanny’s carrière gaat, hoe meer tol dat lijkt te eisen op het huwelijk van Fanny met haar grote liefde. Is het mogelijk om en haar droomcarrière te hebben en haar droomman?

‘Funny Girl’ is een heerlijk ouderwetse Hollywoodmusical die de kijker laat baden in een zee van nostalgie voor een tijd dat er nog gerookt werd in films en mensen elkaar nog het hof maakten zonder social media. Je hoeft geen diehard musicalliefhebber te zijn om ‘Funny Girl’ te waarderen, het is niet zo dat elke dialoog zingend wordt gedaan. Het zingen beperkt zich voor het grootste deel tot de theaterstukken waar Fanny in speelt in de film en enkele andere sleutelmomenten. Liefhebbers van klassieke Hollywoodfilms kunnen hun hart ophalen met ‘Funny Girl’ want het is een film die je in het rijtje kunt scharen van klassiekers als ‘Singin’ in the Rain’ . Daarbij is Barbra Streisand gewoon echt een goede actrice die moeiteloos een film kan dragen. Toch best jammer dat we haar niet zoveel meer in films zien de laatste jaren.

Sylvia Bakker

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 februari 1969
DVD-release: 6 november 2013 (2 Movie Pack ‘Funny Girl/Funny Lady’).
DVD-release: 7 november 2018 (Retro Collection/Original Poster Collection #6)