Futurama: Into the Wild Green Yonder (2009)

Regie: Peter Avanzino | 90 minuten | animatie, komedie, science fiction | Originele stemmencast: Billy West, Katey Sagal, John Di Maggio, Tress MacNeille, Maurice LaMarche, Phil LaMarr, Lauren Tom, David Herman, Dawnn Lewis, Snoop Dogg, Phil Hendrie, Seth MacFarlane, Penn Jillette, Teller

‘Futurama’ is al jaren erg populair onder een redelijk selecte groep kijkers. Maar wat een lol brengt het ze, zowel de serie als de drie voorgaande films. Het is dan ook jammer dat deze vierde film, ‘Into the Wild Green Yonder’ misschien wel het laatste is wat de makers van onder andere ook ‘The Simpsons’ de fans bieden. ‘Futurama’ staat bekend om zijn excentrieke humor, die vaak een beetje nerdy is, maar oh zo hilarisch als je de grappen snapt.

Het verhaal begint in Mars Vegas, niet het gebruikelijke New New York. Door een bizar ongelukje kan Fry ineens gedachten lezen (o jee), en Leo Wong besluit een golf-course te bouwen. Niet zo maar één: hij moet een stuk van de Melkweg opblazen – ‘Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ iemand? Daar wil Leela een stokje voor steken en sluit zich aan bij de Eco-feminists. En ondertussen is Bender smoorverliefd maar heeft hij één probleempje: de mooie fembot is getrouwd…

Zoals altijd zijn de animaties van hoog niveau, vooral de 3D effecten. Maar het meest lovend moet men toch zijn over de goed uitgewerkte karakters, die elk hun eigen ding doen zonder dat ze gaan vervelen; ze blijven verrassen. Natuurlijk zijn er ook een paar haken en ogen, zoals de overkill aan Leela – okay: ze is de stoere chick maar zo leuk nou ook weer niet, en de verhaallijnen van Bender die nergens heen gaan. Bender lijkt er sowieso ingeplakt omdat het de laatste film is – helemaal op zijn plek is hij niet, hoewel hij toch een grote rol heeft. Vele verhaallijnen komen tot een einde, zo ook die tussen Fry en Leela. Soms tot op het zoetsappige af, maar dankzij de goed getimede scherpe humor wordt het nooit zo erg.

‘Into the Wild Green Yonder’ is misschien niet het perfecte einde van de ‘Futurama’ animaties, maar hij staat er wel. En wie weet… er is nog ruimte genoeg overgelaten voor een vervolg!

Tessa Obbens