Game of Death 2 – Si wang ta (1981)

Regie: See-Yuen Ng | 86 minuten | actie | Acteurs: Bruce Lee, Tai Chung Kim, Jang Lee Hwang, Roy Horan, Roy Chiao, Casanova Wong, Hoi San Lee, Miranda Austin, Hon Yuen Ma, Graham Ravey, Dan Schwarz

Game of Death 2′ is een film die een jaar of acht na de dood van Bruce Lee uitkwam. Kijkend naar de credits zou je verwachten dat de legendarische vechtsportkunstenaar een prominente rol speelt in deze productie, maar niets is minder waar. Zijn inbreng bestaat vooral uit een paar (slordig) gemonteerde archiefbeelden die grotendeels de basis vormen voor de eerste 25 minuten van deze film. De vechtscènes van zijn personage worden zelfs hoofdzakelijk door een stand-in gespeeld. We hebben hier dan ook meer met een matig geslaagde exploitatiefilm dan met een rechtgeaarde Lee-klassieker te maken. Op de kwaliteit van ‘Game of Death 2’ valt ook wel het een en ander aan te merken. Zo zijn de dialogen vaak erg houterig en soms zelfs tenenkrommend slecht. De plot is behoorlijk dun, vertoont evenveel gaten als een gerijpte Zwitserse gatenkaas en staat bol van de onlogische verwikkelingen en wendingen. Onbedoeld grappig zijn zaken als het interieur van de van buiten klassiek vormgegeven Tower of Death (dat zo afkomstig had kunnen zijn uit een oude aflevering van ‘Star Trek’ of een avontuur van James Bond), de outfits van de meeste belagers van Bobby Lo en de aanval van een man in een leeuwenkostuum.

Toch wil dit niet zeggen dat deze film helemaal niets positiefs te bieden heeft. De gevechten zijn vaak spectaculair en choreografisch van hoge kwaliteit. Het is duidelijk te merken dat regisseur See-Yuen Ng een verleden heeft bij de studio van de Shaw Brothers, een firma die zich al sinds jaar en dag bezighoudt met de productie van spectaculaire oosterse vechtfilms. Met name het afsluitende gevecht tussen Bobby Lo en de schurk Chin Ku is van hoog niveau en zal een delicatesse vormen voor liefhebbers van martial arts. De decors – zoals de tempel van de excentrieke vechtersbaas Lewis- zijn af en toe indrukwekkend en goed gekozen, al vertonen ze wel opvallend veel overeenkomsten met de belangrijkste locaties uit de klassieker ‘Enter the Dragon’.

Enkele fraaie vechtscènes kunnen niet verhullen dat ‘Game of Death 2’ in feite maar een zeer matige en slordig geproduceerde film is. Alleen zeer bevlogen fans van het genre of liefhebbers van lichtelijk foute films die bereid zijn om het matige acteerwerk en het slappe verhaaltje voor lief te nemen, zullen van deze film kunnen genieten. De echte fans van Bruce Lee doen er daarentegen waarschijnlijk beter aan om nog eens ‘Fist of Fury’ of ‘Enter the Dragon’ uit de kast te trekken.

Frank Heinen