Get Shorty (1995)

Regie: Barry Sonnenfeld | 105 minuten | drama, komedie, misdaad, thriller | Acteurs: John Travolta, Gene Hackman, Rene Russo, Danny DeVito, Dennis Farina, Delroy Lindo, James Gandolfini, Jon Gries, Renee Props, David Paymer, Martin Ferrero, Miguel Sandoval, Jacob Vargas, Bobby Slayton, Linda Hart

Het was geeneens zo lang na het kassucces van ‘Pulp Fiction’ dat ‘Get Shorty’ verscheen; John Travolta krijgt in deze film weer eens een échte hoofdrol. ‘Get Shorty’ is een door spitsvondige dialogen gedragen Hollywood-satire, minder opgefokt en minder cartoonesk dan ‘Pulp Fiction’. Travolta is hier nog cooler dan in zijn comeback-film en helemaal in zijn element.

Hoewel ‘Get Shorty’ een traditionele opzet kent, met ontknoping en romantische ontwikkeling, heeft de film wel een verhaaltechnische gimmick. Chili Palmer is behalve crimineel ook filmfan en heeft in zijn leven wel eens wat meegemaakt dat hij in een scenario kan gebruiken; tegelijkertijd vormen zijn recente avonturen in Hollywood inspiratie voor realisering van zijn ideeën, uitmondend in een hilarisch slot, waarin de ontknoping van het verhaal niets meer en niets minder blijkt te zijn dan onderdeel van de opnames van zijn gedroomde film.

Deze slimme opzet, de prettige melange van lagere criminelen en bobo’s uit de filmindustrie en de ontspannen acteerstijl van de cast staan garant voor een zeer onderhoudende film, minder hip en zeker minder gewelddadig dan ‘Pulp Fiction’, maar meer in balans en dat kan een verademing zijn. DeVito blinkt uit als Martin Weir, een succesacteur met een opgeblazen ego, Hackman is op zijn plaats als de karakterloze Harry Zimm en Russo ‘matched’ lekker met de hoofdrolspeler, die achteloos lijkt, maar alles onder controle heeft.

Ook de ondersteunende cast doet het goed, met Farina als klassiek gebutste mafioso, Gandolfini als uitsmijter en vooral de immer degelijke Lindo als omhooggevallen Hollywood-crimineel Bo Catlett, die voor het enige echt gewelddadige moment van de film tekent door een opstandige handlanger over de balustrade van zijn ‘house in the hills’ te schieten.

Tempo laag, genot hoog; verder valt er weinig aan te merken op ‘Get Shorty’. Opgelet wanneer DeVito in beeld komt, hij zal je niet teleurstellen. Volgens auteur Elmore Leonard, op basis van wiens boek deze film werd gemaakt, stond Dustin Hoffman model voor het karakter van Martin Weir. Een dialoogje ter afronding. Weir tegen ex-vrouw Karen (Russo): “…I’m wondering, how did it go wrong? How did it all . . . slip away?” Karen: “’It’ didn’t slip away, Martin, you did . . . when you went off to fuck Nicki in the middle of my birthday party.” Weir: “Yeah. That was a good party.” Op het scherm nog beter.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 4

Bioscooprelease: 21 maart 1996