Goal II: Living the Dream (2007)

Regie: Jaume Collet-Serra | 115 minuten | drama, sport | Acteurs: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Anna Friel, Stephen Dillane, Rutger Hauer, Frances Barber, David Beckham, Miriam Colon, Kieran O’Brien, Leonor Varela, Sean Pertwee, Nick Cannon, Alfredo Rodriguez, Elizabeth Peña, Mike Jefferies 

Voor Santiago verloopt alles voorspoedig. Hij is erg geliefd bij de fans van Newcastle United en erg gelukkig met zijn verloofde Roz (Anna Friel) in hun nieuwe huis, maar als hij de kans krijgt bij het grote Real Madrid in Spanje te gaan voetballen, begrijpt iedereen dat hij zo’n unieke kans niet kan laten lopen. In Madrid wordt hij bovendien herenigd met zijn vriend Gavin Harris (Alessandro Nivola) die even een mindere periode doormaakt en van wie de positie bij de prestigieuze club wankelt door zijn onvermogen te scoren. Maar de vriendschap tussen hen is bijzonder hecht, dus als Santiago in zijn debuutwedstrijd Gavin vervangt, direct scoort en een serieuze concurrent voor zijn positie wordt, levert dit geen breuk op tussen de gezworen vrienden.

Na deze flitsende start komen de eerste hobbels. Roz wil niet in Spanje wonen, maar eerst haar examen voor verpleegkundige doen in Newcastle. Ook heeft ze er problemen mee dat alles wat Santiago doet, meteen groot in de kranten en roddelbladen komt te staan. Als hij ook nog te maken krijgt met een jongetje (Alfredo Rodriguez) dat beweert zijn broertje te zijn, gaat het definitief mis. Hun moeder (Elizabeth Peña) heeft Santiago en zijn vader in de steek gelaten toen hij klein was en het idee dat ze ergens in Madrid woont brengt hem naast het gemis van Roz en de vluchtige glitterwereld van het professionele voetbal compleet in verwarring.

Het leukste van ook dit deel is de manier waarop de acteurs ‘meespelen’ met de profs. Door een slimme montage kun je, als je dit wilt, vergeten dat ze niet echt met David Beckham of Zinedine Zidane in een team spelen. En natuurlijk gaat het niet alleen over voetbal, maar over liefde onder moeilijke omstandigheden en kinderleed dat op volwassen leeftijd verwerkt moet worden. Het is geen spectaculair drama, maar zeker onderhoudend. Prettig is ook de terloopse manier waarop de voetbalwereld behandeld wordt van louche zaakwaarnemers tot opdringerige paparazzi en dat je als speler slechts bestaat bij de gratie van je prestaties op het veld.

‘Goal II: Living the Dream’ is een onderhoudende film met hier en daar leuke, kleine verrassingen zoals Rutger Hauer die de coach van Real Madrid op vaderlijke wijze vertolkt: streng doch rechtvaardig en daarmee precies de juiste toon treft en het broertje dat er met de flitsende bolide van Santiago vandoor gaat en een geheel eigen rijstijl heeft. Alleen jammer dat er niet netjes een eind aan dit tweede deel is gebreid, maar dat er volstaan wordt met ‘wordt vervolgd..’ Er zijn ook andere manieren om een trilogie een trilogie te laten zijn.

Diana Tjin-A Cheong