Hannibal Rising (2007)

Regie: Peter Webber | 117 minuten | drama, thriller | Acteurs: Gaspard Ulliel, Gong Li, Rhys Ifans, Kevin McKidd, Dominic West, Richard Brake, Stephen Walters, Ivan Marevich, Goran Kostic, Charles Maquignon, Richard Leaf, Ingeborga Dapkunaite, Aaron Thomas, Helena Lia Tachovska   

Hannibal Lecter is een van de griezeligste misdadigers van het witte doek met de veelzeggende bijnaam ‘Hannibal The Cannibal’. Deze film onthult de redenen waarom deze cultureel onderlegde, goedopgeleide en hyperintelligente man tot zijn gruwelijke misdaden is gekomen. De kiem voor zijn ontsporing ligt in zijn vroegste jeugd en puberteit.

De gevechten tussen de Duitsers en oprukkende Russen nemen in hevigheid toe en de familie Lecter verlaat uit voorzorg het familiekasteel. Ze vertrekken naar het buitenhuis in de bossen met medeneming van slechts paar bezittingen. Tijdens gevechten tussen de strijdende partijen sneuvelen de ouders van Hannibal en Mischa voor hun ogen. Hannibal neemt zijn jongere zusje Mischa mee het buitenhuis in en zorgt daar zo goed mogelijk voor haar.

’s Nachts valt een groep Litouwers het huis binnen. Ze hebben met de Duitsers geheuld en nemen zich voor bij een Russische inval Hannibal en zijn zusje te gebruiken als bewijs dat ze aan de goede kant staan en laten de kinderen daarom in leven. Via de radio horen ze echter dat er overal wegversperringen zijn en dat ze geen kant meer op kunnen. Op een gegeven moment worden ze zo gekweld door honger dat ze besluiten dat het opeten van Mischa de enige oplossing is.

Acht jaar later wordt Hannibal in Frankrijk opgevangen door Lady Murasaki, de weduwe van zijn oom. Zij begrijpt Hannibals zucht naar wraak maar al te goed, net als inspecteur Popil (Dominic West) die Hannibal op de hielen zit. Lady Murasaki heeft bij de atoombom op Hiroshima haar hele familie verloren en ook de familie van Popil heeft de oorlog niet overleefd. Zij vinden echter beiden dat Hannibal het bestraffen van de oorlogsmisdadigers die zijn zusje hebben opgegeten en hem geketend aan zijn lot hebben overgelaten, aan de gevestigde autoriteiten moet overlaten.

‘Hannibal Rising’ is erg fraai vormgegeven. De interieurs zijn prachtig, de auto’s en kleding elegant en de gevechtsscènes aan het begin erg indrukwekkend. Ook is de film spannend, de muziek hypnotiserend mooi en de onvermijdelijk bloederige scènes zijn functioneel en precies ingehouden genoeg, zodat ze niet gaan tegenstaan.

Er is slechts een groot ‘maar’ en dat is dat Gaspard Ulliel als Hannibal niet gewoon geloofwaardig genoeg is als de kannibaal die plezier beleeft aan zijn uiterst gewelddadige wraakoefeningen. Inspecteur Popil verklaart dat hij een monster is, omdat hij bij de leugendetectortest als een monster volkomen onaangedaan blijft en ook andere personages doen soortgelijke uitspraken. Maar Ulliel komt helemaal niet over als een monster, maar uitsluitend als een extreem getraumatiseerde, geestelijk instabiele jongeman. Maar daarvan zijn er genoeg van op de wereld zonder dat ze tot soortgelijke geweldsmisdrijven komen. Ulliel had invoelbare kwaadaardigheid in zijn rol moeten leggen om Hannibals ontaarding aannemelijk te maken. Nu overheerst begrip en wordt morele verontwaardiging voor zijn verwording te moeilijk gemaakt.

‘Hannibal Rising’ verklaart op spannende wijze de oorsprong voor Hannibal Lecters misdadige neigingen. Jammer dat Gaspard Ulliel niet helemaal tegen de rol is opgewassen, maar daar staat gelukkig meer dan genoeg tegenover.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 maart 2007