Harley Davidson and the Marlboro Man (1991)

Regie: Simon Wincer | 98 minuten | actie, drama, western, misdaad, science fiction, thriller | Acteurs: Mickey Rourke, Don Johnson, Chelsea Field, Daniel Baldwin, Giancarlo Esposito, Vanessa Williams, Robert Ginty, Tia Carrere, Julius Harris, Eloy Casados, Big John Studd, Tom Sizemore, Mitzi Martin, Kelly Hu, James Nardini, Brenan T. Baird, Branscombe Richmond, Stacey Elliott, Hans Howes, Bobbie Tyler, Marlon Darton, Jordan Lund, Steve Tannen, Billy D. Lucas, Sven-Ole Thorsen, Dennis Scott, Cody Glenn, Michele Laybourn, Debby Lynn Ross, Michael Valverde, Stan Ivar, Stan Chambers, R.J. Chambers, Theresa San-Nicholas, Sean ‘Hollywood’ Hamilton, Sidney Laen, Nadine Miller

Wat zijn ze toch stoer! Mickey Rourke als Harley Davidson en Don Johnson als The Marlboro Man. Dit is een super macho western actiefilm. Dit charismatische duo heeft maar één motto: beter dood en cool dan levend en niet cool. De film start dan ook met spierbonk Harley op zijn motor en Bon Jovi’s Dead or Alive op de achtergrond. Tijdens een kroeggevecht ziet Harley zijn maat Marlboro weer terug na twee jaar. Ze zijn nog steeds goede makkers en het is weer tijd….tijd om samen te motorrijden en te vechten.

Acteur en voormalig bokser Mickey Rourke maakte zijn volledige comeback in het geweldige ‘Sin City’ (2005) als Marv. Hij heeft vaker toegegeven dat hij ‘Harley Davidson and the Marlboro Man’ puur voor het geld deed, wat deze serieuze acteur zichzelf kwalijk nam. Na deze film volgde een korte bokscarrière en een dal in zijn acteercarrière. Hier heeft hij nog zijn oude gezicht, door het boksen en plastische chirurgie ziet hij er tegenwoordig anders uit. Maar met zijn hondje op zijn arm in ‘Once Upon a Time in Mexico’ (2003) of met een gezicht vol pleisters in ‘Sin City’, Rourke is en blijft een held. Hij trekt het publiek naar zich toe in welke rol dan ook. Met de chemie met Don Johnson, de ‘Miami Vice’ ster zit het ook goed. De kibbelende en rokende binken hebben coole one-liners en grapjes. Misschien waren ze toentertijd (begin jaren 90) cooler, inmiddels zijn we natuurlijk ook meer gewend. Het script is geschreven door Don Michael Paul, de blonde surfer uit ‘Models Inc.’ (1994-1995).

Net zoals de hoofdrolspelers hebben meerdere karakters hier de namen van bekende productmerken. Chelsea Field speelt de oude vriendin van Marlboro, haar naam is Virginia Slim ook naar de sigaretten. De mooie Vanessa Williams is Lulu Daniels, de vrouw van Jack Daniels (Big John Studd), vriend van ons ruige duo. Net als Jimmy (genaamd naar Jimi Hendrix) een rol van Giancarlo Esposito. Daniel Baldwin is hier de gladde ‘bad guy’ Alexander in dienst van de opperslechterik/drugsdealer Chance Wilder (Tom Sizemore). De bekendste scène uit deze film is zonder twijfel de sprong van het dak in het zwembad (“I hate you Harley…!”). Verder zijn er veel vecht- en schietpartijen. Misschien wekken deze allemaal niet dezelfde indruk als vroeger, maar het tweetal doet dat wel. Destijds was dit een gave film en dat is het nu nog steeds!

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4

Bioscooprelease: 29 november 1991