Harry Potter and the Goblet of Fire-Harry Potter en de vuurbeker (2005)

Regie: Mike Newell | 157 minuten | avontuur, familie, fantasy | Acteurs: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Gary Oldman, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Maggie Smith, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Timothy Spall, Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Robert Pattinson, Stanislav Ianevski, Clémence Poésy, Shirley Henderson

Na een jaar wachten is het alweer zover, ook het vierde deel van de meer dan succesvolle boekenreeks ‘Harry Potter’ is uit op film. Deel vier, ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ is het dikste boek dat verfilmd is tot nu toe. Er gingen dan ook eerst stemmen op om er maar liefst twee films van te maken, maar Newell heeft uiteindelijk toch besloten er één van te maken. Dit ging ten koste van een aantal trouwe personages die er nu niet tot zelden in voor komen, een teleurstelling voor menig fan. Maar veel tijd hebben ze niet om hierbij stil te blijven staan: de film is één en al spanning en sensatie.

‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ opent meteen al veelbelovend, bijna onmiddellijk wordt duidelijk dat dit de meest duistere film van de vier is. De special effects en vooral de achtergrondmuziek zijn zó goed, dat men er helemaal in opgezogen wordt en men bevindt zich binnen no-time in een hele andere wereld. Dat de acteurs nagesynchroniseerd zijn valt eigenlijk niet eens op. De stemacteurs zitten zó in hun rol dat het natuurlijk overkomt, even afgezien van dat de lippen niet synchroon bewegen. Maar wie valt dat op als men van de ene naar de andere spannende scène springt? Ook het acteertalent van de jonge (en oude) acteurs, dat sterk is verbeterd sinds de eerste film, spreekt boekdelen.

De film draait voornamelijk om de wedstrijd en het spektakel van de te winnen Vuurbeker. Een groot deel van de subplotten ontwikkelt zich minder goed gedurende de film, dus voor ‘leken’ lijkt het allemaal erg snel te gaan, maar de fans snappen precies hoe het zit. Ondanks dat er stukken ontbreken duurt de film nog steeds maar liefst meer dan twee en een half uur. De tijd lijkt echter op magische wijze voorbij te vliegen. Ook voor de kleinere kinderen zal deze lange zit geen probleem zijn.

De leeftijdskeuring is hoger dan bij de voorgaande films en ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ draagt nu zelfs het stempel ’thriller’. Maar omdat er ook een groot aantal hilarische scènes tussen zitten -waaronder de dansles van professor Anderling en de aparte manier van lesgeven van professor Dolleman – is de film ook geschikt voor de jongere kijkers.

De dreiging is nadrukkelijk aanwezig in de film en komt zelfs iets beter naar voren dan in het boek. Fans hebben maandenlang gespeculeerd over het mogelijke uiterlijk van Lord Voldemort in volle glorie en worden niet teleurgesteld. De scène waarin Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden definitief terugkeert is de heftigste scène uit de hele filmgeschiedenis van ‘Harry Potter’. Spectaculair, evenals het uiterlijk van zijn trouwe volgelingen, de Dooddoeners.

Met deze verfilming van ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ heeft Newell bewezen dat hij naast komedies als ‘Four Weddings and a Funeral’ en een drama als ‘Mona Lisa Smile’ ook het talent bezit om van het populairste kinderboek een bevredigende spektakelfilm te maken die de fans niet teleur zal stellen.

Tessa Obbens

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 23 november 2005