Het onopmerkelijke leven van Hans Boorman – An Unremarkable Life (2011)

Regie: Jonathan Herzberg | 25 minuten | korte film | Acteurs: Wieger Windhorst, Sophie van Winden, Ian Bok, Huib Broos, Elsje Scherjon, Madelief Blanken, Barbara Wurfbain, Roos van Dalen, Cathelijne Vaarkamp, Mike Reus, Jochen Otten, Sven Bijma   

Ambitie kun je de makers van ‘Het onopmerkelijke leven van Hans Boorman’ niet ontzeggen. De titel doet alle doldwaze ontwikkelingen rondom de hoofdpersoon geen recht, of het moet ironisch bedoeld zijn. In de eerste scène is iemand Hans’ voordeur aan het dichtmetselen; voordat hij het weet nodigt een meisje dat voor zijn huis zit hem uit voor een feestje waar hij betrokken wordt in plannen om een zeppelin te bouwen. Het wordt nog veel bonter, met een ontluikende, overspelige romance met het meisje, een nachtelijke dwaaltocht en een mystieke flash-forward van een jaar of vijftig. Niet genoeg tijd voor Hans om het meisje te vergeten, zo blijkt.

Het camerawerk is niet altijd even vlekkeloos, vooral de jonge acteurs ogen onwennig en een iets betere camera en belichting had de film stukken meer cachet gegeven, maar wat vooral opvalt is dat de film bruist van originaliteit en een eigen stijl. Logische verklaringen ontbreken voor een groot deel, maar het is desalniettemin makkelijk om met de vreemde wendingen mee te gaan en uiteindelijk ontroert te worden. Wat vooral telt is de durf om conventies overboord te zetten, en het levert hier ondanks het ongepolijste karakter een eigenzinnige en indrukwekkende film op. Dit smaakt naar meer.

David van Marlen