Hoodwinked Too! Hood vs. Evil-Superkapje en de Turbo-oma’s (2011)

Regie: Mike Disa | 85 minuten | animatie, komedie, familie | Nederlandse stemmencast: Linda Wagenmakers, Tony Neef, Laura Vlasblom, Walter Crommelin, Marjolein Algera, Thijs van Aken | Originele stemmencast: Hayden Panettiere, Bill Hader, Joan Cusack, Patrick Warburton, Brad Garrett, Amy Poehler, Glenn Close, Danny Pudi, Martin Short, Cheech Marin, Tommy Chong, David Ogden Stiers, Phil LaMarr, Andy Dick, David Alan Grier, Debra Wilson, Tress MacNeille, Cory Edwards, Mike Disa, Benjy Gaither, Lance J. Holt, Rebecca Andersen, Clarissa Jacobson

Aan het einde van ‘Hoodwinked’ vraagt de langbenige groene kikker Mr. Flippers, met wiens hulp het mysterie van de snoepdief opgelost werd, aan Red, oma Puckett en de wolf of ze lid willen worden van zijn geheime organisatie die zorgt voor Happy Endings. Dat ziet het trio wel zitten. Het was dus al een vaststaand feit dat er een tweede deel zou komen. ‘Hoodwinked Too: Hood Vs. Evil’ verscheen in de Nederlandse bioscopen alleen als ‘Superkapje en de Turbo-oma’s’, maar op DVD en Blu-ray is de originele stemmencast gelukkig wel te horen. Dat is alleen al vanwege het duo Amy Poehler en Bill Hader als Hans en Grietje en Patrick Warburton als de wolf een verbetering ten opzichte van de nasynchronisatie. De film gaat verder waar de van een originele insteek voorziene animatiefilm uit 2005 ophield. Van enige frisheid is hier helaas echter niets meer te merken.

Red luistert nu naar de naam Superkapje en is voor een training bij de Gekapte zusters. Haar afwezigheid komt extra hard aan nu de overige leden van de HEA (de Happily Ever After Agency, in het Nederlands wat onhandig vertaald als Eind goed, Al goed) de boze heks Veruschka in handen moeten zien te krijgen. Zij heeft twee mollige kindjes ontvoerd die van haar snoephuisje aten: wie anders dan Hans en Grietje? Bij de reddingsactie gaat het een en ander mis. Superkapjes oma wordt nummer drie op de lijst van ontvoerden. Superkapje wordt door Mr. Flippers teruggeroepen, maar niet voor ze ontdekt dat het geheime recept van de Muffin der Muffins (degene die ‘m eet wordt onverslaanbaar) gestolen is. Zou dat de reden zijn dat Superkapjes extreme sporten beoefende grootmoeder – die eveneens handig is in de keuken – gekidnapt is?

Wat volgt is een nogal rommelig avontuur, waarin Superkapje om de missie tot een goed einde te brengen, haar krachten moet bundelen met de wolf, in ware buddymovie-stijl. De twee hebben een totaal tegengestelde opvatting van hoe de zaak aan te pakken. De wolf blijft maar aankomen met zijn vermommingen. Maar via een gecompliceerd plot komt het uiteindelijk tot een ontknoping.

‘Hoodwinked Too: Hood Vs. Evil’ zit vol onnodige verwijzingen naar andere films, de een (‘Shrek’, ‘Kill Bill’ en… diepe zucht… ‘The Silence of the Lambs’) wat opzichtiger dan de ander (‘Star Wars’, ‘Goodfellas’) en jammer genoeg slechts enkele visuele of woordgrapjes. Superkapjes zoektocht naar de betekenis van DCT levert wel een paar komische momenten op, evenals de banjo spelende bok Japeth, die hier minder irritant is dan in het origineel, maar in een rode draad door de film heen zijn lot bezingt. De makers van ‘Hoodwinked Too: Hood Vs. Evil’ zijn er niet in geslaagd een verhaal te vertellen dat de volwassen kijker ook maar iets kan schelen. Voor de kleinere filmliefhebber zal er door de vele bombastische actiescènes vaak geen touw aan vast te knopen zijn. Ondanks de verzorgdere animatie (afgezien van de volstrekt overbodige 3D) is ‘Hoodwinked Too: Hood Vs. Evil’ geen verbetering ten opzichte van het eerste deel. De Real 3D versie is te verkiezen boven de 3D versie met de bijgeleverde papieren brillen, maar indien u niet beschikt over de juiste apparatuur, is de 2D versie kleurrijker en dus aan te raden.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 27 juli 2011
DVD- en blu-ray-release: 9 november 2011