In Limbo (2018)

Recensie In Limbo CinemagazineRegie: Jim Süter | 43 minuten | drama, korte film | Acteurs: Nasrdin Dchar, Charlie Chan Dagelet, Cees Geel, Nino den Brave, Gijs Scholten van Aschat

Samen met zijn zwangere vriendin Tess geniet politieagent Oscar van een welverdiende vakantie in een luxueus all-inclusive hotel op Griekenland. Met het mooie weer, de vele activiteiten en een heerlijk lui zwembad zijn er genoeg redenen om het hoofd helemaal leeg te maken. Toch zit Oscar (sterke rol van Nasrdin Dchar) wat dwars. Als hij tijdens een eenzame avondwandeling Anton (Cees Geel) ontmoet, komt er een groot trauma uit een recent verleden aan het oppervlakte. En lijkt de vakantie bovenal een vlucht te zijn.

Lang blijft het spannend wat er precies in dat verleden gebeurd is. De nadruk komt daardoor geheel bij de pijniging en het verwerken van het trauma te liggen. Dat is een slimme stap, omdat ‘In Limbo’ daardoor op een persoonlijke manier dichtbij kan komen. Dat wordt versterkt door de krachtige beeldvoering, die zich doorlopend richt op hoofdpersoon Oscar. Tegelijkertijd is de wereld om hem heen vaak onscherp. Daardoor word je als toeschouwer automatisch de chaos in zijn hoofd ingetrokken.

Langzaam wordt duidelijk dat het incident dat hem zoveel kopzorgen geeft, zijn weerslag heeft op het aankomende ouderschap. De twijfels, kan hij de verantwoordelijkheid van een kind wel dragen, maken dat niet alleen het verleden maar ook de toekomst op zijn gemoed werkt. ‘In Limbo’ (een term die wordt gebruikt in een situatie waarvan nog onbekend is wat er gaat komen) brengt het gewezen trauma en de angst voor het aankomende ouderschap op een doortastende manier samen. Oscar raakt geleidelijk gevangen tussen wat eerder geweest is en wat nog moet zijn. Een spookwereld die gestationeerd is in het niets.

De magisch realistische dimensie, ‘In Limbo’ zou zo een Hubert Lampo-adaptatie kunnen zijn, is aangenaam. Maar doordat de film narratief gezien soms wat gezocht kan overkomen, ontbreekt het hem net aan de juiste overtuiging. Gelukkig is ‘In Limbo’ visueel aantrekkelijk genoeg om dat niet als al te storend te ervaren.

Wouter Los

Waardering: 3.5

‘In Limbo’ wordt zaterdag 10 november 2018 uitgezonden op NPO3.