Incarnate (2016)

Recensie Incarnate CinemagazineRegie: Brad Peyton | 83 minuten | horror, thriller | Acteurs: Aaron Eckhart, Carice van Houten, Catalina Sandino Moreno, David Mazouz, Keir O’Donnell, Matt Nable, Emily Jackson, Paul Vincent O’Connor, Natalija Nogulich, John Pirruccello, Petra Sprecher, Breanne Hill, Emjay Anthony, Vanya Asher, Karolina Wydra

Wanneer haar zoontje Jake onder de invloed raakt van een kwaadaardige entiteit, roept de doodsbange moeder Lindsey (vertolkt door onze Hollandse schone Carice van Houten) de hulp in van wetenschapper en demonenjager Seth Ember. Ember beschikt namelijk over een unieke gave: hij is in staat om in de geest van een bezetene te kruipen en van binnenuit het gevecht met demonen aan te gaan. Maar wanneer de exorcist in het onderbewuste van het geplaagde jongetje doordringt, wacht hem een schokkende en onvoorziene ontdekking. Ember moet snel een manier vinden om de snode kwelgeest te elimineren, voordat Jake hetzelfde duistere lot wacht als Embers eigen gezin.

Zeker sinds het enorme succes van William Friedkins ‘The Exorcist’ (1973) zijn demonen, duivels en andersoortige malicieuze geestverschijningen niet meer weg te denken uit Hollywood. ‘Incarnate’ is ook een film die toegevoegd kan worden aan de lange lijst van vertellingen waarin, al dan niet kerkelijk gesanctioneerde, duiveluitdrijvers de zaden van het bovennatuurlijke kwaad proberen te bestrijden. De film put duidelijk inspiratie uit ‘The Exorcist’, maar mengt dit traditionele griezelstramien met verrassende droomelementen die af en toe een beetje doen denken aan Christopher Nolans labyrintische epos ‘Inception’. Daarnaast worden demonen in ‘Incarnate’ ook op een lichtelijk alternatieve wijze afgebeeld: het zijn meer verachtelijke parasieten dan almachtige belichamingen van een pernicieuze schaduwwereld.

‘Incarnate’ is geen prutfilm. Zeker het eerste uur is best aardig en gezegend met veel vaart en een prettig verteltempo. Aaron Eckhart is op dreef als exorcist Seth Ember, een vastberaden heerschap dat zich met een militaristisch fanatisme teweerstelt tegen de bovenaardse gruwelen die de mensheid teisteren. Ook Carice van Houten is, zoals we dat eigenlijk wel van haar gewend zijn, solide, al geeft het script haar niet veel ruimte om écht te excelleren. Ze brengt toch bovenmatig veel tijd door met huilen, snikken en treuren om het rampspoedige lot dat haar zoontje treft. Naarmate ‘Incarnate’ vordert, verliest de film wel wat aan geloofwaardigheid en beginnen het scenario en de nodige horrorclichés het verhaal enigszins te ondermijnen. De uiteindelijke ontknoping is bovendien nét iets te voorspelbaar om echt bevredigend te zijn.

Hoewel ‘Incarnate’ geen briljante film is, weet de prent toch een groot deel van de ruim negentig minuten te entertainen. Met wat beter uitgewerkte dialogen, een evenwichtiger scenario en vooral een sterker sluitstuk had er wellicht zelfs een eervolle vermelding in de annalen van de moderne horrorhistorie ingezeten.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 december 2016
VOD-release: 6 april 2017
DVD- en blu-ray-release: 7 april 2017