Into the Forest (2015)

Recensie Into the Forest CinemagazineRegie: Patricia Rozema | 101 minuten | drama, science fiction, thriller | Acteurs: Elliot Page, Evan Rachel Wood, Max Minghella, Callum Keith Rennie, Michael Eklund, Wendy Crewson, Ronin Cara, Owen Cara, Crystal Pite, Lorne Cardinal, Katherine Cowie, Sandy Sidhu

Wanneer de stroom uitvalt in een groot deel van Canada en Noord-Amerika, wordt het leven van een vader en zijn twee jong-volwassen dochters Nell en Eva behoorlijk ingewikkeld. Ze wonen midden in de uitgestrekte Canadese bossen, kilometers verwijderd van de bewoonde wereld. Hun huis is hypermodern, computergestuurd en een architectonische eenheid met de natuur. Een geluk bij een ongeluk is dat ze net boodschappen hebben gedaan en een redelijke voedselvoorraad hebben ingeslagen. Pompstations functioneren uiteraard niet zonder stroom, dus brandstof is niet te krijgen en de benzinemeter staat in het rood, vandaar dat de auto en benzine voor de noodaggregaat zoveel mogelijk gespaard wordt.

Dochter Eva (Evan Rachel Wood) is een moderne danseres en ondanks de stroomuitval oefent ze hard door voor een belangrijke auditie. Zonder muziek weliswaar, maar een metronoom biedt haar het ritme waarop ze kan dansen.

Zusje Nell (Elliot Page) studeert nog en nu ze geen computer of internet heeft, duikt ze in de boeken en encyclopedieën van haar vader. De open haard in de woonkamer houdt het huis warm en de vader van de meiden zorgt dat de houtvoorraad op peil blijft. Helaas niet zonder gevolgen, want als hij een ongeluk krijgt tijdens de houtkap, is dat het begin van een keiharde overlevingsstrijd voor Nell en Eva. De jonge vrouwen worden teruggeworpen op hun oerinstinct als de stroomuitval zestien maanden zal gaan duren in totaal isolement

De plot van ‘Into The Forest’ klinkt erg interessant, vol potentie en zo begint de film ook. Mooie beelden van het Canadese landschap vormen een perfect canvas voor een verhaal over overleven in de natuur. Helaas schort het het script halverwege erg aan geloofwaardigheid, want de winters in Canada zijn erbarmelijk en genadeloos, maar in de winterse scènes is het bos groen zonder sneeuw, zonder ijzige temperaturen en er groeien zelfs zomervruchten.

Ook is er niet realistisch nagedacht over kleine elementen, zoals het houden van kippen voor de eieren. Als je enige voedzame (maar schaarse) voedselbron de eieren zijn en je maar twee kippen hebt, hou je die gekoesterde kippen in de garage en niet buiten in een ren, waar ze een gemakkelijke prooi zijn voor roofdieren die uiteraard ook in de bossen leven.

We kennen inmiddels de acteerprestaties van Elliot Page (‘Juno’, ‘Inception’, ‘Freeheld’) erg goed en hij levert in ‘Into the Forest’ een behoorlijke prestatie. De angsten die ze ervaart, komen over en medespeelster Evan Rachel Wood (‘True Blood’, ‘The Wrestler’, ‘The Ides of March’) zet ook een geloofwaardige rol neer en het is evident dat ze voor deze rol uren in de dansstudio heeft doorgebracht.

Maar de acteurs kunnen helaas niet voorkomen dat de film erg traag aanvoelt en doordat de (eerder genoemde) manco’s zich opstapelen, begeeft ‘Into the Forest’, geschreven en geregisseerd door de Canadese Patricia Rozema (‘When Night is Falling’, ‘Mansfield Park’), zich op glad ijs. IJs dat niet sterk genoeg blijkt te zijn…

Lisette van der Meij

Waardering: 2

Bioscooprelease: 19 januari 2017
VOD-release: 16 mei 2017
DVD-release: 16 mei 2017