Jackass 2.5 (2007)

Regie: Jeff Tremaine | 64 minuten | komedie, documentaire | Acteurs: Bam Margera, Preston Lacy, Dave England, Chris Pontius, Jason Acuña, Ehren McGhehey, Steve-O, Jeff Tremaine, Mat Hoffman, Phil Margera, April Margera, Brandon Dicamillo, Rakeyohn, Sean Cliver, Dimitry Elyashkevich, jack Polick, Loomis Fall, Trip Taylor, Paul Beauregard, Jordan Houston, Project Pat, Rick Kosick, Scott Manning, Mike Kassak, Manny Puig, Seamus Frawley, Spike Jonze, Clyde Singleton, Jeffrey Ross, Patty Perez, Mike Judge, Dennis Deveaugh, Brandon Novak, Daniel Alvarez, Shridhar Chillal, Sarah de Sa Rego, Ryan Dunn, Johnny Knoxville, T. Nigs, David A. Weathers

Als je de synopsis van ‘Jackass 2.5’ leest, dan kun je tot de conclusie komen dat deze film belooft meer te laten zien dan ooit in Jackass afleveringen of voorgaande films is vertoond. Bedenk dan heel goed wat je werkelijk meer had willen zien, want deze film gaat tot diep in het gaatje. En daarmee wordt dus inderdaad de kont bedoeld van menige medespeler in dit beperkt stukje verpesting van filmrollen.

In begin jaren negentig kwam de serie ‘Faces of Death’ in de videotheken en brachten een kleine hype met zich mee. Korte scènes waarin gruwelijke ongelukken waren te zien. Meestal kwamen de ongelukkigen er dan ook niet levend vanaf. In het begin van het nieuwe millennium bracht een tot dan toe onbekende Johnny Knoxville een serie op tv met korte scènes van zelf bedachte en uitgevoerde ‘ongelukken’. Een nieuwe hype was geboren en in tegenstelling tot ‘Faces of Death’ konden deze mild humoristische stunts wel nagedaan worden.

Vele jaren van anti-reclame (‘Don’t try this at home’) ten spijt, zijn er nog steeds perfecte kandidaten voor de op internet wel bekende ‘Darwin Awards’ die het niet kunnen nalaten stunts na te bootsen die door de groep vergevorderde stuntmannen van ‘Jackass’ zijn getoond. Hun pijngrens is enorm verlegd en ze zijn trots op kwaliteiten als ‘schijten op bevel’ of ‘kotsen zonder een vinger in de keel te steken’. De mannen van ‘Jackass’ hebben niet alleen een enorm laag niveau qua humor en smaak bereikt, er is speciaal ervoor een nieuw niveau in het leven geroepen: lager dan laag.

Maar zelfs als dat helemaal je ding is en niet bijkomt van het lachen van voorgaande afleveringen, op televisie of dvd, dan nog is ‘Jackass 2.5’ een rip-off van jewelste. De film had alleen mogen uitkomen als een extra bij ‘Jackass Number Two’ en absoluut niet meer dan dat. Het is een verzameling extra’s die de tweede film in eerste instantie niet hadden gehaald. De stunts zijn niet creatief, de smakeloze grappen niet leuk en er wordt meer in achterwerken gestopt dan een gemiddelde homo-erotische pornofilm. Het enige interessante aan de film zijn de interviews die tussendoor worden getoond (zodat er toch nog één hele ster kan worden toegekend). Maar geen van allen lijken blij te zijn mee te werken aan dit gedrocht van een non-film.

Was deze dvd uitgekomen als een nieuwe uitgave van ‘Jackass Number Two’ (zoals bijvoorbeeld ook gebeurde met ‘X-Men 2.5’) dan was het minder erg geweest dat deze DVD überhaupt bestond. Nu is het niets minder dan een koe leegmelken die al op sterven na dood is. Verschrikkelijk zonde van je geld. Wellicht kunnen de mannen van ‘Jackass’ het goed maken met ‘Jackass 3’, maar uitgaande van 2.5, lijkt de creativiteit op te zijn.

Roland Torenbeek