Jaws: The Inside Story (2010)

Regie: – | 89 minuten | documentaire | Acteurs: Richard Dreyfuss, Steven Spielberg, David Fear, Sid Sheinberg, Alison Bailes, John Milius, Calvin Joe Acord, Michael Roddy, Robert Shaw, Murray Hamilton, Richard D. Zanuck, Wendy Benchley, David Brown, Helen Gurley Brown, William S. Gilmore, Joe Alves, Edith Blake, Carl Gottlieb, Jeffrey Kramer, Lorraine Gary, Susan Backlinie, Roy Arbogast, Kevin Pike, Richie Helmer, Michael Chapman, Bill Butler, Jonathan Filley, Jeffry C. Voorhees, Lee Fierro, Roy Scheider, Harlan Twible, Mike Kuryla, John Williams, Mike New

Wie kent ‘m niet? ‘Jaws’, de spectaculaire haaienfilm die de naam van regisseur Steven Spielberg definitief op de kaart zette. Het was de grootste kaskraker van zijn tijd en meer 35 jaar later bezorgt hij het filmpubliek nog de nodige kippenvel. ‘Jaws’ is met recht één van de grootste filmklassiekers aller tijden. En zoals dat tegenwoordig gaat bij bioscoophits is er van ‘Jaws’ nu ook een “making of”-film, ‘Jaws: The Inside Story’.

Aan het woord komen de regisseur (Steven Spielberg), de acteurs (onder andere Richard Dreyfuss) en de mannen en vrouwen van de filmcrew (waarvan de namen ondertussen verzonken zijn). Allemaal hebben ze speciale gevoelens bij de film, niet alleen vanwege het geweldige succes, maar ook vanwege de vele problemen die bij het maken van de film naar voren kwamen.

Want het moge duidelijk zijn dat the making of Jaws alles behalve van een leien dakje ging. Spielberg moest van de studio snel aan de slag en het scenario moest in de avonduurtjes geschreven worden. De 7,5 meter lange nephaai Bruce ging de hele tijd stuk en het lukte ze maar niet een en ander fatsoenlijk werkend te krijgen. Spielberg moest noodgedwongen allerlei shots met Bruce wegsnijden en hopen dat hij op andere manieren suspense kon creëren. En ook het feit dat ze kozen om de film op de open zee te schieten zorgde voor enorme problemen. Meer dan eens werd de hele filmset stilgelegd, omdat er een zeilboot aan de horizon verscheen.

Het is altijd weer fascinerend om te zien hoe Amerikanen zichzelf en hun kameraden de hemel in weten te prijzen. Aan woorden van lof en drama geen gebrek in ‘Jaws: The Inside Story’. Even een greep uit de vele prachtige superlatieven die de docu rijk is. (Commentator) “Jaws is not just a story. It’s a lifestyle ” En anders hebben we deze nog (staat ook op de DVD hoes): Steven Spielberg: “It was the hardest production I had ever experienced and I still have nightmares about it.” Allemaal erg dramatisch. Boeiend of kritisch kunnen we het in ieder geval niet noemen.

Zoals wel vaker bij dit soort documentaires zijn er nauwelijks beelden van het leven op de filmset in 1974. Dat maakt dat je volledig afhankelijk bent van alle verhalen van die Hollywoodmensen. En tja, die zetten als gebruikelijk hun rol een tikje dik aan. Daarbij komt nog dat er weliswaar een hoop mis ging, maar ze hebben daar in Martha’s bay toch vooral een leuke tijd gehad (zoals deze documentaire je graag wil doen geloven). Wie wil dat nou zien? Het aardigste fragment is wellicht nog wel een interview met Richard Dreyfuss vlak nadat de film gemaakt was. Hij vond dat hij geen beste acteerprestatie had geleverd en dacht dat de film zou floppen. Achteraf zei hij over dit citaat. “I was young and naive.” Al met al is ‘Jaws: The Inside Story’ niet een documentaire die je veel leuke feitjes oplevert. Het blijft te veel bij mooie woorden en de film verveelt hierdoor gauw. Geen aanrader dus.

Bram Semeijn