Jets – Ot vinta (2012)

Regie: Olga Lopato | 84 minuten | animatie, avontuur, komedie | Nederlandse stemmencast: Ralf Mackenbach, Liza Sips, Johnny Kraaijkamp jr., Jelle Cleymans, Peter van Gucht | Engelse stemmencast: Josh Duhamel, Hilary Duff, Jesse McCartney, Rob Schneider, Tom Skerritt

We zijn er nog altijd niet uit of de Russische animatiefilm ‘Jets’ (ondertitel: ‘De vliegende helden’) van Olga Lopato een slechte grap is of gewoon een poging om mee te deinen in de slipstream van Pixar. Het Russische team achter deze prent tekent voor het betere jatwerk. Al mag de kijker het beter met een flink zak zout opsouperen. Als je eigen kroost van drie en vijf de wenkbrauwen fronst om na een klein kwartiertje het hazenpad te kiezen dan weet je dat deze productie geen hoogvlieger is.

Het vliegtuigje Maverick (stem van Ralf Mackenbach) droomt van een spannend bestaan als acrobaat die deelneemt aan grote shows. Het talent is aanwezig maar vraagt nog enig polijstwerk. Tot plotseling een oude rot (stem van Peter van Gucht)Maverick onder zijn vleugels neemt. Alles lijkt erop dat de jongeling klaar is om het op te nemen tegen Iceman in een spectaculair duel. Wanneer Maverick verliefd wordt ontstaat er enige turbulentie op het parcours van onze held. Wie vertrouwd is met het werk van Pixar (en wie is dat niet?) weet onmiddellijk waar onze Russische vrienden hun inspiratie tankten. Het verhaal en de opzet zijn exact hetzelfde als in ‘Cars’. Alleen zijn hier de auto’s vervangen door vliegtuigen. Ander pikant detail: Disney staat op het punt om een spin-off te lanceren van de Pixar franchise. In ‘Planes’ neemt het sproeivliegtuigje Dusty deel aan een luchtvaartrace. Als daar maar geen rechtszaak van komt.

Bij Disney hoeven ze ‘Jets’ in elk geval niet te vrezen. Deze tekenfilm stinkt erger dan een beerput en lijkt meer op een noodlanding dan op een superieure looping. Het verhaal is zo cliché als kalkoen met Kerst, de graphics variëren van slap tot inspiratieloos en de humor blinkt uit in afwezigheid. Inchecken voor een andere prent a.u.b.

Jochem Geelen

‘Jets’ verschijnt donderdag 26 september 2013 op DVD en blu-ray.