Jongens (2014)

Regie: Mischa Kamp | 76 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Gijs Blom, Ko Zandvliet, Jonas Smulders, Ton Kas, Rifka Lodeizen, Stijn Taverne, Myron Wouts, Ferdi Stofmeel, Lotte Razoux Schultz, Rachelle Verdel, Julia Akkermans, Jeffrey Hamilton

Wat is verliefdheid toch hemels. Maar ook beangstigend, verwarrend. Als je dan ook nog verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht, zijn die negatieve bijwerkingen meestal nog sterker. Alle aspecten van deze emotionele achtbaan komen aan bod in Telefilm ‘Jongens’ van Mischa Kamp, waarin de puberliefde van twee jongens centraal staat.

Sieger (Gijs Blom) is een introverte zestienjarige jongen, die nog niet zo lang geleden zijn moeder heeft verloren. Vader (Ton Kas) doet wat hij kan om het gezin te besturen, maar heeft moeite om Siegers broer Eddy (Jonas Smulders) in het gareel te houden. Eddy heeft een kort lontje, toont geen respect voor zijn vader noch voor zijn werkgever (hij werkt bij een houtzagerij) en heeft moeite om op het rechte pad te blijven. Misschien dat Sieger daarom zo graag normaal wil zijn, om de misstappen van zijn oudere broer te compenseren. Wanneer Sieger en zijn beste vriend Stef (Stijn Taverne) geselecteerd worden voor het NK Estafette, ontmoet hij Marc (Ko Zandvliet) en Tom (Myron Wouts). De vier jongens trekken ook buiten de atletiekbaan met elkaar op en Sieger en Marc blijken het heel goed met elkaar te kunnen vinden. Ondertussen krijgt Stef verkering met Kim (Rachelle Verdel), wiens vriendin Jessica (Lotte Razoux Schultz) wel iets in Sieger ziet. Wanneer Eddy stiekem een crossbrommer blijkt te hebben en daarmee op een open plek in het bos met vrienden crost, wordt dat ook al snel een favoriete hangplek van Sieger en Stef. Tegelijkertijd vindt Sieger het ook erg fijn om tijd door te brengen met Marc, die niet onder stoelen of banken steekt wat hij voor Sieger voelt…

‘Jongens’ is in eerste instantie een mooie jeugdfilm waarin onzekere pubers het middelpunt vormen. Maar het herkenbare onderwerp, (eerste) liefde, en de geloofwaardige uitwerking daarvan, maakt dat het ook voor volwassenen een aangename tijdsbesteding is. De emoties van de hoofdrolspelers zijn absoluut oprecht. Petje af voor Gijs Blom en Ko Zandvliet, die van Sieger en Marc – beslist geen makkelijke rollen – leuke jongens maken, met wie het makkelijk meeleven is. Prettige bijrol van Ton Kas ook, die het als pa best zwaar heeft (je zult het maar te horen krijgen: “Was jíj maar dood!”).

De cameravoering is beeldschoon en inventief, met intense close-ups van de jonge acteurs – ook op de atletiekbaan. En met de schitterende opnamen van de bossen bewijst ‘Jongens’ dat we niet alleen trots mogen zijn op onze Nederlandse filmmakers, maar ook op onze natuur. Dat regisseur Mischa Kamp niet alle checkboxen afvinkt, is alleen maar een pré, ze geeft de kijkers genoeg handvaten om de eigen fantasie aan het werk te zetten én het maakt de film geschikt voor een jonger publiek. Hopelijk slagen de makers in hun opzet om met ‘Jongens’ homoliefde onder kinderen en jongeren meer bespreekbaar te maken en het over de drempel van onmogelijkheid heen te tillen… Als er één Nederlandse film is die dat kan bewerkstelligen, is het deze wel. Dikke aanrader!

Monica Meijer

Waardering: 4

DVD-release: 29 mei 2014