Joy Ride 3: Roadkill (2014)

Regie: Declan O’Brien | 92 minuten | horror, thriller | Acteurs: Ken Kirzinger, Jesse Hutch, Ben Hollingsworth, Gianpaolo Venuta, Jake Manley, Kirsten Prout, Leela Savasta, Sara Mitich, J. Adam Brown, James Durham, Dean Armstrong, Aaron Hughes, David Ferry

Een groep jonge straatracers besluit om een snellere route te nemen op weg naar het auto-evenement Road Rally 1000. De rit verandert echter al snel in een ware nachtmerrie nadat ze een truck snijden op de autosnelweg. De bestuurder van het voertuig blijkt namelijk de psychopathische vrachtwagenchauffeur Rusty Nail te zijn. Een confrontatie die begint met pesterijen en intimidatie ontaardt dankzij het wraakzuchtige en gestoorde karakter van Rusty Nail uiteindelijk in een waar bloedbad.

In de spannende en beklemmende film ‘Joy Ride’ (2001) maakten we voor het eerst kennis met Rusty Nail, een eenzame trucker met sadistische en moordlustige neigingen die je maar beter niet boos kunt maken. Waar Rusty Nail in de eerste film wel al een uiterst duistere en dreigende figuur was, viel die film nog vooral te typeren als een goed opgebouwde psychologische thriller met enkele minutieus aanwezige horrorelementen.

‘Joy Ride 3’ (met de passende ondertitel ‘Roadkill’) gooit het echter over een wat andere boeg. De hand van regisseur Declan O’Brien (ook verantwoordelijk voor twee films uit de ‘Wrong Turn’-reeks) is duidelijk te herkennen, want in tegenstelling tot de eerste film uit de reeks is ‘Joy Ride 3’ vooral een werkje dat het van de bloederige uitspattingen moet hebben. Rusty Nail is in deze film niet de duistere en geheimzinnige nachtrijder die we kennen uit deel 1, maar veeleer een typische slasher die al strooiend met bijdehante oneliners letterlijk gehakt maakt van zijn slachtoffers. Dat leidt tot enkele behoorlijk plastische scènes waarin de lichaamsdelen vrolijk in het rond vliegen en mensenlichamen in een rode waas uiteenspatten. Onder het kopje ‘creatief met autogerelateerde objecten en gereedschappen’ laat Rusty Nail zien hoe je bijvoorbeeld sleepkettingen, krikken, ventilatoren en schroefsleutels kunt gebruiken om lichamen te verminken of schedels te pletten.

‘Joyride 3’ is geen film die het moet hebben van een uitgekiend verhaal, goed uitgewerkte karakters of subtiele schrikeffecten. Het is eerder een prent van het type van dik hout zaagt men planken. De jongeren die ten prooi vallen aan Rusty Nail zijn veelal weinig aimabele karakters waar je als kijker niet zo snel een warme relatie mee opbouwt. Uiteindelijk is ‘Joyride 3’ een niet bijster originele prent die vooral gebaande paden bewandelt. Een redelijke tot aardige genrefilm voor horrorfans die wel tegen het nodige bloedvergieten kunnen, maar ook niet veel meer.

Frank Heinen

‘Joy Ride 3: Roadkill’ verschijnt woensdag 18 maart 2015 op DVD.