Keep the Lights On (2012)

Regie: Ira Sachs | 101 minuten | drama | Acteurs: Thure Lindhardt, Zachary Booth, Julianne Nicholson, Souleymane Sy Savane, Paprika Steen, David Anzuelo, Miguel del Toro, Maria Dizzia, Sebastian La Cause, Christopher Lenk, Aylam Orian, Justin Reinsilber, Shane Stackpole, Ed Vassallo, Todd Verow

Ira Sachs, de New Yorkse regisseur die we onder meer kennen van films als ‘Forty Shades of Blue’ (2005) en ‘Married Life’ (2007), baseerde zich voor zijn film ‘Keep the Lights On’ (2012) op zijn eigen ervaringen in de liefde. De film volgt de moeizame relatie tussen twee mannen in New York, gedurende een periode van negen jaar en observeert hoe ze ten onder gaan aan verslaving, twijfel en wispelturigheid. ‘Keep the Lights On’ is tijdloos doordat Sachs zich uitsluitend focust op de twee botsende karakters en niet op politieke en sociaal-maatschappelijke zaken; hoewel het verhaal speelt tussen 1998 en 2007 wordt bijvoorbeeld met geen woord gerept over 9/11. Het liefdesverhaal is bovendien universeel: de twee hoofdrolspelers hadden net zo goed een man en een vrouw (of twee vrouwen) kunnen zijn.

Erik (Thure Lindhardt) is een Deense filmmaker die naar New York is gekomen om zijn droom waar te maken. Hij werkt aan een documentaire over Avery Willard, een pionier in de gay-cinema en -fotografie die in de jaren veertig en vijftig – zij het in de marge – furore maakte. We zien Erik voor het eerst als hij uit pure eenzaamheid en verveling chatlijnen belt, in de hoop een leuke date (en liefst meer) te scoren. Hij stuit op Paul (Zachary Booth), een jonge advocaat die nog niet uit de kast is, en de twee belanden in bed. Dan springt het verhaal naar het jaar 2000. We zien dat de twee mannen samenwonen, maar de tijd van rozengeur en maneschijn is inmiddels over. Erik ergert zich aan het feit dat Paul alleen maar aan zijn carrière denkt en vaak weg is, maar vooral aan zijn toenemende drugsgebruik. Paul vraagt zich hardop af wanneer Erik eens een serieuze baan gaat zoeken en waarom hij zich zoveel met hem bemoeit. De irritaties lopen hoog op, al krijgt Erik zijn vriend wel zo ver dat hij naar een afkickkliniek gaat. De film vervolgt, steeds met sprongen in de tijd, hun levens. Soms zijn ze samen, soms niet, afhankelijk van de mate waarin Paul van de verboden middelen af kan blijven.

Het is duidelijk dat het personage Erik symbool staat voor Sachs zelf: hij is veel beter uitgediept dan Paul en hij weet zonder enige moeite de sympathie van de kijker te winnen. Dat de relatie op zijn zachtst gezegd niet van een leien dakje gaat, is grotendeels Pauls schuld – zo wil Sachs ons althans wijsmaken. Maar waar twee kijven hebben twee schuld. Doordat Paul voor de kijker een grote onbekende blijft, is het ook niet helemaal goed voor te stellen dat Erik zo veel van hem houdt dat hij zelfs bereid is met hem mee te gaan het zwarte gat in, om hem er persoonlijk weer uit te slepen. Het is jammer dat het personage Paul niet wat verder is uitgediept, want verder is ‘Keep the Lights On’ een prachtige sfeerschets van een relatie die gedoemd is te mislukken. De warme fotografie van Thimios Bakatatis laat zowel New York als de beide mannen goed tot hun recht komen en ook de muziek van de in 1992 aan aids overleden Arthur Russell voegt een extra dimensie toe.

De charmante Deense acteur Thure Lindhardt krijgt volop de ruimte om te schitteren en ook Zachary Booth weet het beste van zijn onderbelichte rol te maken. Bijrollen zijn er onder meer van Julianne Nicholson als Eriks beste vriendin Claire en de Deense topactrice Paprika Steen als Eriks oudere zus Karen. Vooral van die laatste hadden we graag meer gezien! Ondanks zijn tekortkomingen is ‘Keep the Lights On’ een tijdloze en sfeervolle relatieschets boordevol melancholie en subtiel uitgespeeld drama. Deze film van Ira Sachs verdient een groter publiek dan alleen de bezoekers van gay- & lesbian filmfestivals!

Patricia Smagge

‘Keep the Lights On’ verschijnt donderdag 17 januari 2013 op DVD.