Kort maar krachtig (2017)

Recensie Kort maar krachtig CinemagazineRegie: Junaid Chundrigar | 2 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Ruben van der Meer, Dennis Impink, Junaid Chundrigar, Thijs van Domburg, Liz el Saadany, Erik Griekspoor

Wanneer tijd een belemmerende factor is, is het nog lastiger om als filmmaker je punt te maken of een coherent verhaal te vertellen dat de kijker ook nog eens meesleept. Filmmakers Junaid Chundrigar en Thijs van Domburg maakten in het kader van Ultrakort, een jaarlijks terugkerend programma waarin vier filmmakers een animatiefilmpje van slechts twee minuten, ‘Kort maar krachtig’ (2017). Het knappe is juist dat zij de korte speelduur niet als hindernis zagen, maar het verhaaltje juist in dienst stellen van deze belemmering.

Op razendsnelle wijze wordt een verhaal verteld dat we al honderden keren eerder zagen, maar nog nooit zo flitsend. De snelheid is een dikke pre, je hebt als kijker bijna geen tijd om adem te halen, maar pas op: je zult regelmatig in de lach schieten bij wat er op het doek aan je voorbij trekt.

In een fraaie animatiestijl, waarbij de figuurtjes met scherpe lijnen zijn getekend en de omgeving wazig, maar toch vol details, maken we kennis in ‘Kort maar krachtig’ met een aantal bekend voorkomende figuren, waaronder de tovenaar, de held-tegen-wil-en-dank, de prinses, de draak. Maar elk personage heeft net weer iets anders dan je verwacht, zodat je tot het eind toe verrast wordt. Erg leuk gedaan, meer van dit graag!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 26 oktober 2017 (vertoning vóór ‘Thor: Ragnarok’ in Pathé-bioscopen).