L’aile ou la cuisse – The Wing and the Thigh (1976)

Regie: Claude Zidi | 101 minuten | komedie | Acteurs: Louis de Funès, Coluche, Julien Guiomar, Ann Zacharias, Claude Gensac, Georges Chamarat, Jean Martin, Fernand Guiot, Gérard Boucaron, Antoine Marin, Yves Afonso, Raymond Bussières, Philippe Bouvard, Marcel Dalio, Vittorio Caprioli, Daniel Langlet, Martin Lamotte, Paul Bisciglia, Robert Lombard, Pierre Forget, Aurora Maris, Eduardo Bergara Leumann, Gérard Lorin, Albert Michel, Bob Morel, Max Montavon, Pierre Decazes, Auguste Geronimi

De Franse komiek Louis de Funès maakte in 1976 de komedie ‘L’aile ou la cuisse’, een film waarin gastronomie centraal staat. De kant- en klaarmaaltijden waren blijkbaar een doorn in het oog van de makers waardoor er vervolgens een volledige film om heen gemaakt werd. Het verhaal is even eenvoudig als vermakelijk.

Wanneer Charles Duchemin, de directeur van de gezaghebbende culinaire Franse gids Duchemin te horen krijgt dat fastfoodketen Tricatel alle toprestaurants gaat overnemen, zit er voor hem niets anders op dan in actie te komen. Zoonlief prefereert een carrière als circusclown, maar wanneer zijn vader hem nodig heeft, proberen beiden te voorkomen dat Tricatel zijn eenheidsworst door heel het land gaat verkopen.

Fastfood en eten uit kant en klaar-keukens zijn niet alleen ongezond, het is ook nog eens vies. Vlees smaakt naar plastic en bloemkool naar rubber, geen prettige gedachte. De tegenstelling tussen traditioneel, culinair eten en fabrieksvoer wordt in deze film duidelijk naar voren gebracht. De film heeft leuke scènes en moet het vooral hebben van de acteurs die allemaal een goede bijdrage leveren. Louis de Funès speelt ditmaal niet een man die continu rampen veroorzaakt of anderen in vreemde situaties brengt. De humor komt nu meer voort uit het verhaal zelf, leuke opmerkingen of grappige chaotische achtervolgingsscènes. Vooral de vermommingen van De Funès en de situaties waar hij in belandt zorgen ook voor het nodige vermaak.

‘L’aile ou la cuisse’ is een sympathieke film die met enthousiasme gemaakt is en dat is te zien aan het spel van de acteurs. Net als in andere Louis De Funès films zitten er hier ook een aantal heerlijk chaotische scènes. waaronder eentje waarin iedereen tegelijk iets wilt van Duchemin terwijl hij een nieuwe jas aangemeten krijgt van zijn kleermaker. ‘L’aile ou la cuisse’ is decennia na zijn eerste release nog steeds leuk om te zien. Liefhebbers van Louis de Funès zullen zich dan ook zeker vermaken met deze film.

Marvin Heineman

‘L’aile ou la cuisse’ verschijnt donderdag 16 oktober 2014 op DVD (Louis de Funès – Best of – Limited Edition).