Le corniaud – The Sucker (1965)

Regie: Gérard Oury | 110 minuten | komedie | Acteurs: Bourvil, Louis de Funès, Venantino Venantini, Henri Génès, Beba Loncar, Saro Urzì, Alida Chelli, Lando Buzzanca, Jack Ary, Pierre Roussel

Roadmovies behoeven volgens traditionele lijn maar weinig uitleg. De sullige en alleenstaande Antoine Marechal (Bourvil) ontmoet de wat excentrieke, maar rijke meneer Saroyan (een energieke rol van Louis de Funès) en wordt door hem gevraagd een luxe Cadillac van Napels naar Bordeaux te rijden. Marechal laat zich moeiteloos overhalen, maar wat hij niet weet is dat de auto gestolen diamanten, goud en drugs met zich meevoert. Om de boel in de gaten te houden reist Saroyan in het geheim achter hem aan. De onontkoombare reeks aan onhandigheden, ongelukjes en misverstanden doet zich uiteraard voor en dat alles wordt nog eens versterkt als blijkt dat de snode Stotteraar (Venantino Venantini) ook achter het smokkelgoed aan zit.

Het is een roadmovie in prettig tempo. Veel spectaculairs gebeurt er niet – vele gebeurtenissen zijn zelfs vrij onbetekenend – maar toch verveelt ‘Le corniaud’ nergens. Een bezoekje aan een restaurant, een overnachting in een hotel, een campingfeestje; knip iets weg en niemand die het merkt. Maar in de sfeer die zo wordt geschapen is het prima toeven. Natuurlijk draagt de Italiaanse omgeving daar flink aan bij. Herkenbare beelden van onder andere Napels, Rome en Toscane komen voorbij en de ontmoetingen met een reeks kleurrijke figuren, hoe vruchteloos ze voor Marechal ook zijn, zorgen voor een zowaar licht romantische lading.

Toch valt er helaas ook wel wat op de film aan te merken. De onbeduidendheid van Marechals avonturen mag dan voor een relaxt sfeertje zorgen, tegelijkertijd heeft het daardoor maar bar weinig gewicht. Niet dat elke komedie een morele boodschap in zich hoeft te dragen, of de kijker emotioneel dan toch enigszins dient te bewegen, maar ‘Le corniaud’ is soms een wel heel passieve kijkervaring. Bovendien wordt het ondanks een aantal leuke karakterschetsen en typeringen nooit hilarisch, waardoor het komische aspect ook wat middelmatig blijft.

Gelukkig worden deze kleine tekortkomingen nooit echt storend en is de film uiteindelijk een vermakelijke trip. Louis de Funès en Bourvil vormen een leuke duo (ondanks dat ze niet zo gek veel samen in beeld te zien zijn), hebben zichtbaar plezier in hun rollen en nemen het allemaal bovendien nooit te serieus. Dat is dan ook de beste insteek voor de kijker. Geniet gewoon van de ongedwongen sfeer van het Mediterrane, Italiaanse leven en de anderhalf uur zijn goed besteed.

David Croese

‘Le corniaud’ verschijnt donderdag 16 oktober 2014 op DVD (Louis de Funès – Best of – Limited Edition).