Le prince de ce monde (2008)

Regie: Manuel Gómez | 100 minuten | horror, thriller | Acteurs: Laurent Lucas, Charlotte Vandriessche, Lio, Jean-Claude Dreyfus, Jean-Henri Compère, Michel Angely, Eugénie Alquezar, Serge Baudoux, Gaston Bertin, Antoine Brandenburger, Jacques De Bock, Thierry de Coster, Alexandre Eloy, Luc Gallet, Noël Godin, Nenette Goffinon, Robert Guilmard, Hugues Hausman, Jeanne Pousset, Marion Quoilin, Manuela Servais, Gaspard Sicx, Yves Staquet, Nora Tsibidas, Nicole Valberg, Maud Van Wind

Sfeervolle horrorfilm over de val van een jonge priester voor de duistere zijde. ‘Le prince de ce monde’ is een controversiële film qua onderwerpkeuze en zal zeker niet bij iedereen in de smaak vallen. De spanningopbouw is vooral psychologisch en de film moet het van een beklemmende atmosfeer hebben. Hoewel de film niet op alle vlakken even bevredigend is, weet regisseur Gómez hoe hij zijn film moet opbouwen naar een onthutsende climax. De aftiteling beweert dat de gebeurtenissen in de film zijn gebaseerd op ware feiten. Of dit een wel vaker vertoond filmisch trucje is, of dat deze bewering juist is, blijft onduidelijk.

De Belgische regisseur Manu (Manuel) Gómez verwierf tussen 1992 en 1998 vooral faam in filmkringen met veelal korte films. Na een pauze van tien jaar kwam hij in 2008 met deze merkwaardige horrorfilm.

Qua thematiek en sfeer doet de film denken aan Spaanse en Italiaanse horrorfilms uit de jaren 70 en is daar ook zeker schatplichtig aan. Hoofdrolspeler Laurent Lucas is goed op dreef als de jonge, knappe pater Donato. Zijn introductie, rijdend op zijn motor door het Belgische landschap, doet vaag aan ‘Lawrence of Arabia’ denken en is uitstekend uitgevoerd. Pas bij aankomst komt de kijker te weten dat hij een priester is, als hij zijn jas rondmaakt en zijn witte boord zichtbaar wordt. Zijn nieuwe standplaats is een klein dorpje, dat ogenschijnlijk vredelievend is, maar in werkelijkheid – zoals wel vaker met kleine, lieflijk ogende filmdorpjes – veel duistere geheimen herbergt. De dorpsbewoners zijn stuk voor stuk allemaal een tikje merkwaardig te noemen, een verdienste van de makers om onder het oppervlakkige laagje van normale bezigheden, alvast een sinistere onderlaag aan te brengen. De meeslepende en lugubere muziek van Cyril Orcel geeft ‘Le prince de ce monde’ ook net dat beetje extra mee.

Algauw kruist Donato het pad van de barones Florence de Bailleux, gespeeld door de van oorsprong Portugese actrice en zangeres Lio. Als zij hem weet te verleiden, is het hek algauw van de dam. De film duikt dan iets te snel in het blootleggen van een satanische sekte en ook de verleiding waar Donato aan blootstaat, is niet bijzonder overtuigend uitgewerkt. De Franse karakteracteur Jean-Claude Dreyfus is het middelpunt van die sekte als de krankzinnige vader Debruges.

Ondanks de sterke sfeer en spanningsopbouw wordt de kijker zelf onvoldoende betrokken bij de dreigende val van Donato om zich echt om zijn lotgevallen te bekommeren. En dat ondanks alle gruwelijkheden die de priester begaat en zo zijn ziel onherstelbare schade toebrengt. Het soms wat wankelende script van Maxime Benoît-Jeannin (gebaseerd op zijn eigen verhaal) en Gómez is daar debet aan. Het eindresultaat is een grotendeels geslaagde thriller met horrorelementen, waar de Belgische filmindustrie zich zeker niet voor hoeft te schamen.

Hans Geurts