Megiddo: The Omega Code 2 – Megiddo (2001)
Regie: Brian Trenchard-Smith | 104 minuten | actie, thriller, oorlog, science fiction | Acteurs: Michael York, Michael Biehn, Diane Venora, Chad Michael Murray, Gavin Fink, Noah Huntley, R. Lee Ermey, Udo Kier, Jim Metzler, Elisa Scialpi, Gil Colon, David Hedison
Godvrezende Amerikanen hebben het altijd al geweten: De Europese Unie en de Verenigde Naties zijn de politieke vlaggenschepen van Satan. Althans, dat stellen de makers van ‘Megiddo: The Omega Code 2′. Een christelijke actiefilm met wortels in het gedachtegoed van de Amerikaanse Evangelicals, een protestantse club met weinig optimistische denkbeelden over het einde van de wereld. ‘Megiddo’ verhaalt over de opkomst van de antichrist (de boosaardige bijbelse tegenpool van Jezus) Stone Alexander, die broedt op een plan om de mensheid een enkeltje inferno te geven.
Het verhaal wordt aanvankelijk verteld vanuit het oogpunt van Stone. Na een vergeefse poging om zijn broertje in de wieg te cremeren, verscheept zijn vader hem op jonge leeftijd naar een militaire academie in het verderfelijke Europa. Daar wordt Stone kanselier van de Europese Unie en verandert hij de VN in een totalitaire wereldregering. Zijn broer David, die als zuigeling ternauwernood aan de vlammenzee ontsnapte, ontpopt zich als de messias en vice-president van de Verenigde Staten. De nodige bijbelse retoriek en apocalyptische plagen later, eindigt de film met een aaneenschakeling van weinig geloofwaardige actiescènes.
Hoewel de acteerprestaties en special effects niet teleurstellen, is het zeer de vraag of iemand op ‘Megiddo’ zit te wachten. Christenen staan vermoedelijk niet te juichen om het feit dat een van hun religieuze werken is verworden tot een gewelddadige karikatuur en liefhebbers van actiefilms komen zeker in de eerste helft van de film nauwelijks aan hun trekken. Alleen het potsierlijke bijbelverhaal al werkt regelmatig op de lachspieren. Het feit dat zowel de EU als de VN als clubs voor satanisten worden neergezet, maakt dat ‘Megiddo’ veel wegheeft van een verfilmde angstdroom van de meest paranoïde Amerikaanse neoconservatieveling.
De film heeft bovendien te lijden onder een onhandige casting. Zo is de antichrist in zijn tienerjaren (gespeeld door acteur Noah Huntley) een kop groter dan op middelbare leeftijd (Michael York). Acteur Michael Biehn is nog wel te verkopen als bijbelse actieheld, maar wie op het idee is gekomen om Michael York (vooral bekend als supernerd Basil uit de ‘Austin Powers’-films) te laten tekenen voor de rol van Satan junior heeft de film daarmee bepaald geen dienst bewezen. De man mist de aanwezigheid en het charisma voor de rol, al is hij bij vlagen hilarisch met zijn constante woordgrapjes over hel en verdoemenis. Voor de liefhebbers: Beroepsgriezel Udo Kier (bekend uit B-films als ‘Far Cry’ en ‘Dracula 3000′) maakt zijn opwachting als weinig spraakzaam lid van de applausmachine van Lucifer.
De makers van ‘Megiddo’ lijken maar niet te hebben kunnen besluiten of ze een oorlogsfilm, politieke thriller, actiefilm of bijbeldrama wilden maken. Dat maakt dat de film eigenlijk louter geschikt is voor mensen die er met een ironische blik naar kunnen kijken en fatalisten voor wie de wereld niet snel genoeg kan vergaan.
Tom van Leeuwen