Letters from Iwo Jima (2006)
Regie: Clint Eastwood | 141 minuten | drama, oorlog, geschiedenis | Acteurs: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shido Nakamura, Hiroshi Watanabe, Takumi Bando, Yuki Matsuzaki, Takashi Yamaguchi, Eijiro Ozaki, Nae Yuuki, Nobumasa Sakagami, Akiko Shima, Lucas Elliott, Sonny Saito
19 februari 1945. De datum waarop de slag om Iwo Jima, een eiland zo’n 1100 kilometer ten zuiden van Japan, begon. Een datum die de families van de Amerikaanse en Japanse soldaten die bij dit gevecht betrokken waren voor altijd bij zal blijven. Een zeer droevig stukje Japans-Amerikaanse geschiedenis.
Met ‘Letters from Iwo Jima’ eert regisseur Eastwood nu eens niet de Amerikaanse oorlogshelden (dit doet hij op een mooie wijze in zijn recente ‘Flags of Our Fathers’). Deze film belicht de kant van de Japanse soldaten in de onmogelijke verdediging van hun eiland. Tussen 19 februari en 26 maart 1945 waren er 22.000 Japanse soldaten gestationeerd op Iwo Jima, de Amerikanen waren met vijf maal zoveel man. Men verwachtte dat strijd van de Japanners niet langer dan vijf dagen zou duren, maar door de slimme tactiek van Generaal Tadamichi Kuribayashi hebben de Japanners Iwo Jima bijna veertig dagen lang kunnen verdedigen. In de strijd kwamen meer dan 20.000 Japanse soldaten om het leven. De film vertelt hun verhaal aan de hand van de vele brieven die jaren later op het eiland gevonden zijn en geeft deze soldaten een naam en een gezicht en toont hun opofferingen en angsten.
Eastwood heeft flink zijn best gedaan en ‘Letters from Iwo Jima’ is dan ook een hele bijzondere film geworden. Niet veel mensen zullen bekend zijn met ‘de andere kant van het verhaal’ van Iwo Jima en deze film is dan ook de perfecte gelegenheid om het publiek een kijk te geven in deze gebeurtenissen. Schitterende beelden van het eiland, van veraf gezien met honderden bommenwerpers in de lucht en duizenden mariniers die op het eiland landen laten een grote indruk achter. Eastwood heeft er goed aan gedaan om geen Hollywood sterren te casten voor deze film, dit zou er absoluut voor gezorgd hebben dat ‘Letters from Iwo Jima’ weer een zoveelste blockbuster geworden zijn. Het feit dat de film geheel in het Japans is gesproken draagt ook bij aan het gevoel dat je niet zomaar een oorlogsfilm aan het bekijken bent. De enige bekende acteur uit de film is Ken Watanabe, bekend van onder andere ‘Memoirs of a Geisha’ en ‘The Last Samurai’. Op een zeer overtuigende wijze vertolkt hij de rol van Generaal Kuribayashi, waarbij hij zijn persoonlijke strijd er goed over weet te brengen. Enerzijds moet hij streng optreden tegen zijn mannen, aan de andere kant heeft hij ook angsten en vindt hij het verschrikkelijk om te zien dat zoveel van zijn soldaten omkomen. Een sterke (hoofd)rol is weggelegd voor de jonge Japanse acteur Kazunari Ninomiya, die de rol van de soldaat Saigo, een van de weinigen die de strijd overleefd, voor zijn rekening neemt.
Naast beelden die bijgezet worden door schitterende muziek en de ontroerende brieven die de soldaten naar huis schrijven is er natuurlijk ook nog de strijd zelf. In dit opzicht is de film te vergelijken met vele anderen in dit genre. Wie herinnert zich niet de scène in het begin van ‘Saving Private Ryan’ waarbij een soldaat op zoek is naar zijn eigen arm en meerdere ledematen door de lucht vliegen? ‘Letters from Iwo Jima’ gaat nog een stapje verder. De gevechtsscènes zijn heftiger, lijken wel langer te duren en de kijker krijgt gruwelijk verminkte lichamen en wonden te zien. Met name een scène waarbij een groep Japanse soldaten zichzelf van het leven berooft omdat zij geen uitweg zien is niet al te aangenaam om naar te kijken. Verder blijf je je verbazen over de vreselijke manieren waarop mensen elkaar van het leven beroven.
‘Letters from Iwo Jima’ is een sterke film die een goed beeld geeft van de strijd die de Japanse soldaten hebben geleverd op Iwo Jima. Tegen het einde is de film iets emotioneel, maar zonder een overdreven tearjerker te zijn. De heftige gevechtsscènes zijn misschien niet voor iedereen weggelegd en de film zal ook niet iedereen aanspreken, in tegenstelling tot de commerciële ‘Flags of Our Fathers’. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het verhaal van Iwo Jima, en dan met name de andere kant van het verhaal, is deze film een aanrader.
Daphna Berger
Waardering: 3.5
Bioscooprelease: 15 februari 2007