License to Wed (2007)

Regie: Ken Kwapis | 100 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Robin Williams, Mandy Moore, John Krasinski, Eric Christian Olsen, Christine Taylor, Josh Flitter, DeRay Davis, Peter Strauss, Grace Zabriskie, Roxanne Hart, Mindy Kaling, Angela Kinsey, Rachael Harris, Brian Baumgartner, Jess Rosenthal, Val Almendarez, Nicole Randall Johnson, Tashana Haye

Het idee van ‘License to Wed’ is eigenlijk best aardig: een dominee die zich dermate bekommert om het welzijn van zijn schaapjes, dat hij aanstaande bruidsparen eerst een huwelijkscursus laat doorlopen. Die cursus bestaat uit leren communiceren, onthoudingsoefeningen en het elegant over de drempel tillen van de bruid. Om te zorgen dat alles goed gaat volgt de dominee zijn cursisten op de voet, met behulp van geluidsapparatuur aan toe.

Ondanks dat aardige uitgangspunt, is ‘License to Wed’ een komedie die lijdt aan zware bloedarmoede. De grappen zijn braaf, flauw en moeizaam (‘let’s get the flock out of here’); de personages hebben nauwelijks karakteristieke eigenschappen, de dominee irriteert aan alle kanten en zijn holle bolle helpertje zou je het liefst de film uit willen schoppen. Ook aan de verhaallijn is niets opwindends te ontdekken. Dat de cursus ervoor zorgt dat bruid en bruidegom eindelijk elkaars minder goede eigenschappen leren kennen, zie je al vanaf de eerste minuut aankomen. Al even lang weet je hoe dit allemaal gaat eindigen.

Dan schort er ook nog van alles aan de uitvoering. De muziek is vaak niet om aan te horen en het acteerwerk is zwaar ondermaats. Robin Williams doet het allemaal op de automatische piloot, waardoor zijn dominee nooit meer wordt dan het zoveelste Williams-typetje. Dat Mandy Moore kan acteren was al langer bekend (zie ‘American Dreamz’), maar hier zit ze eigenlijk alleen maar gezichtjes te trekken. En dan is er ook nog de onopvallende John Krasinski, die het in ‘The Office’ goed schijnt te doen, maar hier niet veel aankan met zijn rol van sullige verloofde.

Zo is ‘License to Wed’ een opvallend matte komedie geworden met een opvallend kleurloze cast. Misschien dat de harde kern van de Williamsfanclub hier nog de lol van inziet, of dat sommige kijkers kunnen gniffelen om de doodenge babypoppen die onze helden ergens halverwege krijgen aangesmeerd. Maar als zelfs de bloopers tijdens de aftiteling geen enkele glimlach veroorzaken, heb je als maker toch iets fout gedaan.

Henny Wouters

Waardering: 2

Bioscooprelease: 16 augustus 2007