Linoleum (2008)

Regie: Marcel Visbeen | 80 minuten | drama | Acteurs: Ricky Koole, Anke Engels, Romijn Conen, Martijn Nieuwerf

Gek dat ‘Linoleum’ zo weinig aandacht krijgt van de media. Er spelen misschien geen echt grote namen in mee, de regisseur is niet zo bekend bij het grote publiek en het budget voor de film is laag. Ook heeft ‘Linoleum’ de pech dat het tegelijk uitkomt met andere Nederlandse films die meer aandacht van de media trekken. Toch zou deze film van Marcel Visbeen veel meer aandacht verdienen. Dat is ‘Linoleum’ namelijk meer dan waard.

Wat ‘Linoleum’ zo fraai maakt is dat het zo dichtbij komt. Het is herkenbaar en dat maakt het zowel mooi als beangstigend. De camera zit akelig dicht op het acteerspel. De film leunt ook helemaal op de acteurs, die alle vier voortreffelijk spelen. Het spel is echt, de emoties zijn oprecht en gemeend, en het is zo natuurlijk gespeeld, dat je het gevoel krijgt dat je mee zit te kijken met een verborgen camera.

De broers Menno en Tom komen bij elkaar om de begrafenis van hun vader te regelen. Menno neemt zijn vriendin Louise mee, die eerder iets met Tom heeft gehad. Tom is er met zijn nieuwe vriendin Alice. De spanning die tussen hen in hangt is op alle manieren voelbaar. Als ze met elkaar in gesprek zijn, voel je dat er nog iets speelt, wat niet gezegd wordt. Ook als ze niet met elkaar praten, voel je de spanning tussen deze vier mensen. Veel wordt niet gezegd, maar is wel zichtbaar. En dat is allemaal te danken aan het voortreffelijke acteerwerk van Ricky Koole, Anke Engels, Romijn Conen en Martijn Nieuwerf.

Het bijzondere acteerwerk is tot stand gekomen door een aparte manier van werken. Tom, Menno. Louise en Alice dragen ieder geheimen met zich mee. De acteurs wisten deze geheimen niet van elkaar. Tijdens het spelen kwamen zij erachter wat ze voor elkaar geheim hielden en dat zorgden ervoor dat de emoties oprecht waren.

Dit alles wordt gespeeld in een kleine omgeving met op de achtergrond de sfeer van de dood. Toch valt er ook nog veel te lachen, de onderlinge spanningen zorgen ook voor de nodige grappige momenten voor de kijker. ‘Linoleum’ is een prachtfilm. Een mooi en vooral herkenbaar verhaal met verbazingwekkend goede acteurs. Zeker de moeite waard om te gaan kijken.

Eveliene Sanders